Hopp til innhold

Flere tusen kinesere klare til å innta Grønland

NUUK (NRK.no): Kina rykker stadig nærmere Europa. Grønland kan få flere tusen kinesiske arbeidsfolk i gruvedrift på øya.

Paneghna Titussen på Grønland

Paneghna Titussen er en av mange på Grønland som ønsker kineserne velkommen.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Øyvind Nyborg i Nuuk

– Det handler om Grønlands framtid, sier Paneghna Titussen.

Hun kjøper inn fisk til familiens middag på et lokalt marked i Grønlands hovedstad Nuuk.

– Vi har behov for hjelp utenfra, så hvis det er kinesere som kommer, er det bare bra, sier Titussen, som tilhører flertallet av grønlenderne som ønsker Kina velkommen til Grønland.

Kineserne skal være interessert i å spytte inn 14 milliarder kroner på en jernmalmgruve ved Isugasia utenfor hovedstaden Nuuk. Det skal drives av opptil tre tusen kinesiske arbeidsfolk i landet som bare har drøye 50.000 innbyggere fra før.

– Arbeidsplasser og utdanning er viktig, og det vil komme i kjølvannet av kinesisk inntog til Grønland, sier Tittusen.

– Kina har en plan

På et kontor i Nuuk holder London Mining Greenland til. Her viser direktør Kaj Kleist fram de storstilte planene på et stort kart som er lagt utover bordet.

– Selve gruven vil ligge helt opp ved innlandsisen om lag 105 kilometer fra Nuuk, forteller Kleist.

Direktør Kaj Kleist i London Mining Greenland

Direktør Kaj Kleist i London Mining Greenland viser fram planer for gruvedrift verdt 14 milliarder. Han tror kineserne har en plan.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Planen er å bygge en stor havn for å skipe jernmalmen ut av Grønland. Det skal bygges veier og en fabrikk. Produksjonen kan komme i gang allerede om to år. Etter tre år skal de begynne å tjene penger. Grønlands statskasse vil kunne tjene rundt to milliarder i året, ifølge gruveselskapet.

– Kina har vist interesse gjennom China Development Bank. De har en stor interesse for det arktiske området, så jeg regner med at dette er en del av en plan. Og vi håper at det blir 2500–3000 kinesiske arbeidere til Grønland, sier Kleist.

Gruvedirektøren legger til at det også kan bli for eksempel øst-europeiske arbeidere.

Viktig valg for Grønland

– Det er noen meget store spørsmål om vår framtid som står på spill i dag, sa statsminister Kuupik Kleist på vei inn i stemmelokalet i Nuuk.

Tirsdag var det valg på Grønland og naturressursene er den store saken. Grønland fikk selvstyre i 2009, men lever på 3,5 milliarder kroner i overføring fra København. Men økt selvstendighet forutsetter at øyfolket skal klare seg mer på egen kjøl.

– Skal vi sette i gang med storskalaprosjekter og få til økonomisk utvikling eller skal vi leve mer tradisjonelt? Det må velgerne svare på i dag, spurte Kuupik retorisk.

Selvstyreregjeringen har flere ganger vært i Kina for å pleie sine kontakter der. Der har det også vært samtaler med Kinas statsbank om å få finansiert Grønlands gruveeventyr.

– Jeg synes Kina har rett til å vise sin interesse for de arktiske områdene og styringen av disse, sa statsministeren som håper Kina kan hjelpe øya hans opp og fram økonomisk.

Kuupik Kleist tapte valget tirsdag og Aleqa Hammond blir ny statsminister.

– Arktis er hot

De utenlandske arbeidsfolkene kan komme til å bli avspist med lite lønn. Grønlenderne har nemlig vedtatt den såkalte storskalaloven, som gir mulighet til å bruke billig arbeidskraft på store råvareprosjekt.

– For Norge har det jo gått veldig fort, og økonomien har ekspandert kraftig på grunn av oljen. Og vi ønsker den samme utvikling her, sier Erik Tybo som NRK møter utenfor matbutikken i Nuuk.

Kinesernes interesse for gruvedrift på Grønland må ses i sammenheng med deres ønske om bedre fotfeste i Arktis

– Kinesernes interesse i Grønland skyldes to ting. De ønsker kontroll med mineraler. Samtidig er det interesse i å bli med i Arktisk Råd ikke en tilfeldighet. Arktis er «the hot spot» i disse dager, sier Alega Hammond, leder for det sosialdemokratiske partiet Siumut og den nye statsministeren på Grønland.

SISTE NYTT

Siste nytt