NRK Meny
Normal

Omvalg i Georgia

I dag gjør velgerne i den amerikanske delstaten Georgia igjen sin borgerplikt for å avgjøre hvem som skal representere dem i Senatet i Washington.

Sarah Pailin og Saxby Chambliss

Sarah Pailin og Saxby Chambliss på valgmøte i Georgia.

Foto: DAVE MARTIN / AFP

På selve valgdagen 4. november var det nærmest dødt løp mellom den sittende republikanske senatoren Saxby Chambliss og hans demokratiske utfordrer Jim Martin.

Chambliss fikk riktignok flest stemmer, men forspranget var for lite til at resultatet kunne godkjennes. Også denne gangen har Chambliss en liten ledelse på meningsmålingene.

Kan ha betydning

Hvem som til slutt vinner i Georgia, er ikke uten betydning. Dersom demokraten Martin skulle sikre seg senatsplassen, betyr det at partiet er nærmere å få 60 av de de 100 setene. Oppnår de det, blir det enklere å få vedtatt omstridte lovforslag. Dit er det fortsatt et stykke.

Situasjon akkurat nå er at republikanerne har 40 representanter i Senatet, mens demokratene har 56. I tillegg kommer to uavhengige representanter som demokratene kan regne med støtte fra. En seier i Georgia i dag, vil gi partiet kontroll over 59 plasser. Fortsatt gjenstår det imidlertid å telle stemmene i Minnesota på nytt. Skulle det også gå demokratenes vei, er de nødvendige 60 mandatene sikret.

Georgia ligger sørøst i USA, og er en av de mest konservative delstatene i landet. I presidentvalget vant John McCain i Georgia.

Palin på laget

I går trakk republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin flere tusen tilhørere i byen Duluth da hun drev valgkamp for Chambliss før dagens omvalg.

Også Jim Martin har drevet en aktiv valgkamp, som har fått tidligere president Bill Clinton til å ta turen til Georgia.

Tror på Chambliss

Valgeksperten, professor Alan Abramowitz ved Emory-universitet i Atlanta, holder republikaneren Chambliss som favoritt til å vinne.

Professoren tviler på at svarte velgere vil møte fram for å stemme på en demokratisk kandidat i samme grad nå, som de gjorde 4. november.

- Georgia er fortsatt en solid republikansk stat, sier Abramowitz.

Valglokalene stenger klokka 0100 i natt norsk tid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt