NRK Meny
Normal

Omstridt valgseier i Guyana

Kandidaten fra partiet som har hatt makten i Guyana siden 1992, er erklært som vinner av denne ukens presidentvalg.

Donald Ramotar

Donald Ramotar er erklært som vinner av presidentvalget i Guyana.

Foto: Neil Marks / Reuters

Donald Ramotar (61) fra det regjerende Folkets framskrittsparti/Civic fikk 49 prosent av stemmene, ifølge valgkommisjonen. Ramotar blir dermed det sjette statsoverhodet i Guyana.

Partiet, som har styrt den tidligere britiske kolonien siden 1992, mistet imidlertid flertallet i nasjonalforsamlingen for første gang på 19 år.

– Ville likt å ha flertall

Med sine 48,6 prosent av stemmene, fikk partiet beholde 31 seter, mens det største opposisjonspartiet vant 26 seter med 40,8 prosent av stemmene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Jeg ville likt å ha majoriteten i nasjonalforsamlingen, men velgerne har talt, og vil må nå jobbe med det vi har, sier Ramotar til AFP, og legger til at han om kort tid vil utnevne en regjering.

Beskyldes for valgfusk

Opposisjonen beskylder regjeringspartiet for valgfusk, og sinte demonstranter dyttet ned politiets barrikader utenfor nasjonalforsamlingen torsdag. Utenlandske observatører mener likevel at valget stort sett gikk ryddig for seg.

Befolkningen i Guyana, en tidligere britisk koloni som ligger øst for Venezuela, består hovedsakelig av folk med indisk herkomst og etterkommere av afrikanske slaver.

Guyanere med indisk opprinnelse pleier å støtte Folkets framskrittsparti/Civic.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt