NRK Meny
Normal

Omstridt mann på norgesbesøk

Han ble nevnt som favoritt til Nobels fredspris i fjor. I dag ble Irans utenriksminister Mohamad Javad Zarif møtt av demonstranter i Oslo.

Demonstrasjon foran UD

HENRETTELSER: I 2015 ble 977 mennesker henrettet i Iran, blant dem barn.

Foto: Charlotte Bergløff / NRK

Perviz S. Khazai

Perviz S. Khazai.

Foto: Charlotte Bergløff / NRK

– Vårt kjære Norge må ikke la seg lure av dette fascistiske regimet og deres representant som nå er på Norgesbesøk, sier Perviz S. Khazai.

Khazai er medlem av det iranske motstandsrådet NCRI og står foran Utenriksdepartementet i Oslo sammen med en rekke demonstranter. De mener det iranske regimet undertrykker folket og er med på å destabilisere Midtøsten gjennom sin rolle i konfliktene i Syria, Irak og Jemen.

– Gå, gå, gå. Zarif må gå!

Demonstrantene har med seg bannere med påskriften «Den islamske republikk Iran er en terrorstat. Ned med den Islamske staten av henrettelser». De henviser til at antall henrettelser i Iran øker hvert år, til tross for at Hassan Rouhani som vant presidentvalget i 2013 ble fremstilt som moderat. I 2015 ble 977 mennesker henrettet, blant dem barn.

Ønsker norsk næringsliv velkommen

Demonstransjon utenfor UD

TERRORSTAT: Ifølge demonstrantene foran UD i dag, blir folket i Iran undertrykket av regimet.

Foto: Charlotte Bergløff / NRK

Inne i Utenriksdepartementet er stemningen god. Utenriksminister Børge Brende skryter av et godt samarbeid med sin iranske kollega Mohamad Javad Zarif og forteller at atomavtalen, situasjonen i Syria, Irak og Afghanistan, menneskerettigheter, kvinners rettigheter og mulighetene for norsk næringsliv i Iran har blitt diskutert.

– Vi har en rekke avtaler med Norge innen alt fra fiskeri og investering til olje. Norge og Iran har samarbeidet i en årrekke og etter at atomavtalen ble inngått kan vi nå gjenoppta dette samarbeidet, sier Mohamad Javad Zarif.

Mohamad Javad Zarif og Børge Brende

GOD STEMNING: Mohamad Javad Zarif møtte Børge Brende i dag.

Foto: Larsen, HÂkon Mosvold / NTB scanpix

Nobel fredspris

Utenriksministeren ble nevnt i spekulasjonene rundt Nobels fredspris i fjor etter at han var med på å hale i land den historiske atomavtalen i juli i fjor. Iran begrenset sitt atomprogram i bytte mot lettelser i vestlige sanksjoner. Den røde løper var med det rullet ut på den internasjonale markedsplassen, og siden har president Hassan Rouhani og utenriksminister Zarif reist verden rundt.

På spørsmål om demonstrantenes kritikk til Irans rolle i regionen la Zarif snarere vekt på at det internasjonale samfunnet nå må trå til for å komme krig og terror til livs.

– Vi synes at ikke bare Iran, men hele det internasjonale samfunnet må gå sammen for å bekjempe denne trusselen. Alle må samarbeide på dette området.

I morgen møter han USAs utenriksminister John Kerry og EUs høyrepresentant Federica Mogherini for samtaler under Oslo Forum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt