Normal

Omstridt forsvarsminister er død

Russlands forsvarsminister fra 1992 til 1996, Pavel Gratsjov, er død etter en tids sykdom. Han ble 64 år gammel.

Boris Jeltsin (t.v) og Pavel Gratsjov

Daværende president Boris Jeltsin (t.v.) sammen med sin forsvarsminister Pavel Gratsjov.

Foto: GENNADY GALPERIN / Reuters

Generalen var forsvarsminister under president Boris Jeltsin, og en av de ansvarlige for den første krigen mot opprørerne i Tsjetsjenia som startet i 1994.

Tsjetsjenia-krigen

Ifølge Gratsjov skulle opprørerne var knust i løpet av noen dager, men 20 måneder seinere måtte de russiske styrkene trekke seg ut som tapere og overlate regionen til opprørerne.

Da var flere ti tusen mennesker drept, mange sivile.

Gratsjov ble beskyldt for å være innblandet i korrupsjon i forbindelse med at Sovjetunionen trakk seg ut av Øst-Tyskland etter Murens fall, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Journalisten Dmitrij Kholodov hadde knyttet Gratsjov til korrupsjon i forsvaret. Kholodov ble drept i 1994 da dokumentkofferten hans eksploderte, og avisen Kholodov arbeidet i knyttet Gratsjov til drapet.

Gratsjov ble ikke siktet, men da han møtte som vitne under rettssaken innrømmet han å ha brukt sterkt negative ord om journalisten til sine underordnede.

Drapet er et av mange på regjeringskritikere som ennå ikke er oppklart.

– Uheldig

Den russiske militæranalytikeren Alexander Konovalov mener Gratsjov var uheldig både i sin militære og politiske karriere.

– Gratsjov spilte roller han ikke egnet seg for, og ikke ville ha, sier Konovalov.

Han minner om at det var Gratsjov som brakte inn elitestridsvognstyrker til Moskva som kom Boris Jeltsin til unnsetning under hans blodige oppgjør med det sovjetvennlige parlamentet i 1993.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt