NRK Meny
Normal

USA overlot omstridt fengsel til afghanerne

Over 3100 fanger i det omstridte Bagram-fengselet i Afghanistan ble mandag overført til afghanske myndigheters kontroll.

Bagram-fengselet
Foto: MASSOUD HOSSAINI / AFP

Fengselet ble etablert av amerikanske styrker nord i Kabul kort tid etter at USA og NATO invaderte Afghanistan i 2001.

Som følge av at USA nå holder på å trekke seg ut av Afghanistan, ble kontrollen med fengselet formelt overført til afghanske myndigheter mandag morgen.

– I dag er til sammen 3.182 fanger overført til militærpolitiet, opplyste Safiullah Safi, øverstkommanderende for det afghanske militærpolitiet.

Minst 50 av fangene i fengselet er angivelig utlendinger. Hvilken skjebne som venter dem er uklart, ettersom de utenlandske fangene ikke er en del av avtalen som er inngått.

De fleste utlendingene i fengselet er pakistanere, som nå risikerer å bli sittende på ubestemt tid.

USA forbeholder seg fortsatt retten til å ta fanger i Afghanistan, men vil som følge av avtalen om tilbaketrekning ikke lenger drive noe fengsel i landet.

Ifølge den statlige menneskerettskommisjonen i Afghanistan er tortur og mishandling utbredt i fengsler drevet av afghansk politi og etterretning.

I en rapport i mars dokumenterer kommisjonen hvordan fanger blir hengt opp i taket, gis elektriske støt, utsettes for seksuelle overgrep og trues på livet.

Rapporten dokumenterte også at fanger som de internasjonale styrkene tidligere har overlatt til afghanske myndigheter, er utsatt for tortur.
Afghansk etterretning har avvist rapporten og kaller anklagene grunnløse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt