Hopp til innhold

Beryktet amerikansk selskap skal bygge treningsleir i omstridt område i Kina

Grunnleggeren av sikkerhetsselskapet Blackwater skal bygge en treningsleir i Xinjiang i Kina. En million muslimer er arrestert og sitter i interneringsleirer i den samme regionen.

FILES-IRAQ-US-UNREST-CONTRACTORS-BLACKWATER

Sikkerhetsselskapet til Erik Prince, grunnleggeren av Blackwater, skal bygge en treningsleir i Kina. Blackwater var preget av skandaler da det jobbet for amerikanske myndigheter under krigen i Irak.

Foto: MARWAN NAAMANI / AFP

Erik Prince, mannen bak omstridte Blackwater, har signert en stor kontrakt med myndighetene i Kina, ifølge The Guardian og nyhetsbyrået AFP.

Selskapet til Erik Prince, Frontier Service Group, skal bygge en treningsleir i byen Kashgar i regionen Xinjang vest i Kina.

Kontrakten mellom sikkerhetsselskapet til Prince og Kina er omstridt fordi kinesiske sikkerhetsstyrker gjennomfører omfattende aksjoner og pågripelser i regionen helt vest i landet.

Aksjonene gjelder også massearrestasjoner av muslimer i området, skriver AFP.

interneringsleir i Kina

Ifølge rapporter FN har sett, holdes en million uigurer og andre muslimske minoriteter i interneringsleirer i Xinjiang-regionen. Dette satellittbilde er hentet ned fra den kinesiske studenten Shawn Zhang som forsøker å kartlegge alle leirene.

Ifølge rapporter FN har mottatt fra det de mener er troverdige kilder, holdes en millioner muslimer i interneringsleirer i Xinjang. De fleste av dem er fra folkegruppen Uigurene som blir utsatt for kulturell og politisk undertrykking.

Menneskerettighetsorganisasjoner rapporterer om fengsling og forfølgelse i stor stil av Kinas muslimske minoritet.

Mannen bak Blackwater

Men det er ikke bare kontrakten som er omstridt, også Erik Prince er en kontroversiell person.

Han grunnla i sin tid Blackwater, som skiftet navn etter flere skandaler under krigen i Irak.

Ved et tilfelle skjøt sikkerhetsvakter i Blackwater 32 sivile irakere i en gate i hovedstaden Bagdad 20. september 2007. 14 av dem ble drept, 18 ble skadd.

IRAQ BLACKWATER skadd

Ansatte i Blackwater skal ha skutt 32 mennesker i sentrum av Bagdad 17. september 2007. En av dem som overlevde er 37 år gamle Hassan Jabir.

Foto: KHALID MOHAMMED / AP

«Leir for å avradikalisere muslimske ungdommer»

The Guardian og AFP har ikke lykkes i å få direkte kommentarer fra Erik Prince.

Erik Prince

Grunnleggeren av det omstridte sikkerhetsselskapet, Erik Prince, skal ha inngått en kontrakt med Kina om å bygge en leir i et område der den muslimske befolkningen utsettes for grove overgrep.

Foto: Susan Walsh / AP

Men kinesiske myndigheter hevder at leirene har som formål å få muslimske ungdommer som har fått «ekstrem påvirkning» til ikke å begå terrorhandlinger, skriver det franske nyhetsbyrået.

Leirene bør sees på som utdanningssentre for å avradikalisere muslimske ungdommer, mener kinesiske myndigheter.

Leire med pepperspray, håndjern og politibatonger

Tidligere innsatte i tilsvarende leire sier at det myndighetene sier ikke stemmer, ifølge AFP. De mener at leirene er som fengsler.

I oktober i fjor rapporterte AFP om konkrete forhold som ikke minnet om noen form for utdanningsinstitusjon.

Nyhetsbyrået beskriver følgende artikler kjøpt inn til en slik leir; 2768 politibatonger, 1367 par med håndjern, 2792 beholdere med pepperspray og 550 såkalte «strømstaver».

Kastet ut av Irak

Blackwater mistet lisensen til å jobbe for amerikanerne i Irak etter flere uheldige episoder. Selskapet var den største sikkerhetsorganisasjonen som opererte i Irak på 2000-tallet.

Dustin Heard, Evan Liberty, Paul Slough, Nicholas Slatten

Disse fire sikkerhetsvaktene i Blackwater ble dømt for drap på sivile irakere. Fra venstre Dustin Heard, Evan Liberty, Paul Slough, Nicholas Slatten. Tre fikk ti år fengsel, Slatten ble dømt til fengsel på livstid.

Foto: AP

Den gang hadde det omstridte selskapet kontrakter verdt 800 millioner dollar og med over 1000 ansatte i Irak.

I 2014 ble flere av de ansatte framstilt for en domstol i Washington tiltalt for drap på sivile i Irak i 2007.

IRAQ BLACKWATER

En irakisk politimann gjør undersøkelser der ansatte i sikkerhetsselskapet Blackwater skal ha skutt sivile irakere 17. september 2007. 14 ble drept, 18 skadd i hendelsen.

Foto: KHALID MOHAMMED / AP

NRK presiserer: I en tidligere utgave av denne artikkelen sto det at det ifølge FN-rapporter holdes en million muslimer i interneringsleirer i Xinjiang. Det korrekte er at FN har fått rapporter om dette fra det de mener er troverdige kilder.

SISTE NYTT

Siste nytt

Flere savnet etter jordskred i Italia

Jordskredet gikk på den italienske ferieøya Ischia utenfor Napoli lørdag morgen.