Demonstranter omringer parlamentet i Kiev

(NRK.no) KIEV/UKRAINA Demonstranter i Kiev er ikke fornøyde med regjeringen som ble presentert i går. Nå omringer de landets parlament igjen.

Demo Kiev

Demonstrantene i Kiev vil ikke ha gamle politikere tilbake i parlamentet. De vil ha nye ansikter.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Natasja Palamarsjuk

Natasja Palamarsjuk vil ha nye folk inn i parlamentet.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Vi har møtt opp her fordi vi ønsker å få vite mer om det som foregår. Vi er ikke fornøyde med regjeringen som ble presentert i går. De representerer bare den gamle makta. Det vi trenger er nye ansikter, sier Natasja Palamarsjuk til NRK.

Hun har sammen med rundt 1000 andre demonstranter møtt opp utenfor parlamentet Verkhovna Rada i Kiev. Noen har tatt med seg en tanks i demonstrasjonen for å vise at de mener alvor.

– Trenger nye ansikter

Demonstrantene varslet allerede i går at de ville demonstrere etter at regjeringen ble presentert på Uavhengighetsplassen i Kiev sentrum.

Svetoslav Vdovich

– Vi må ha tid til å skaffe fram nye presidentkandidater, sier Svetoslav Vdovich.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Vi er særlig misfornøyde med den nye midlertidige presidenten og innenriksministeren. De tilhører begge Julia Timosjenkos parti og har også vært korrupte gjennom sin politiske karriere. De gjorde ingenting da de hadde makten og det er urettferdig at de skal fortsette å beholde den, sier Svetoslav Vdovich.

Også den midlertidige statsministeren Arsenij Jatsjenuk representerer Timosjenkos parti, Fedrelandspartiet.

– Vi er heller ikke fornøyde med at presidentvalget skal holdes allerede 25. mai. Det gir ikke nok tid til å skaffe nye gode alternative kandidater, sier Vdovich.

– Jeg er den lovlige presidenten

Viktor Janukovitsj i tv-opptak

Viktor Janukovitsj sier han ble utsatt for et kupp.

Foto: Regional Administration of Kharkiv / Ap

– Jeg er fremdeles landet legitime president, valgt gjennom frie valg, skal han ha sagt i dag, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Viktor Janukovitsj, som har flyktet fra Kiev, sier til russiske nyhetsbyråer at han fortsatt regner seg som Ukrainas president og ber om russiske garantier for sin egen sikkerhet.

Og det har han fått, melder russiske nyhetsbyråer med henvisning til en russisk kilde.

– I forbindelse med appellen fra president Janukovitsj om garantier for hans personlige sikkerhet, melder jeg at anmodningen er innvilget på territoriet til Den russiske føderasjonen, sier den anonyme kilden, ifølge Reuters.

Janukovitsj sier også at Ukrainas sørøstlige og sørlige områder ikke aksepterer lovløsheten i landet der ledere velges av det han omtaler som mobb.

Bekymring rundt Krim

Demonstrantene i Kiev er også bekymret over dagens nyheter fra Krim-halvøya der prorussiske demonstranter har tatt seg inn i regjeringsbygninger.

Rundt 50 menn med våpen marsjerte inn i bygningene i løpet av natten, heiste russiske flagg på toppen av bygningene og hindret ansatte i å komme inn.

– Vi er redd for at dette vil spre seg hit. Dessuten kjenner vi mange som bor på Krim, mange ukrainere som ikke ønsker seg denne situasjonen, sier Tsjava Tomasi Lotievitsj.

- Vil bruke alle midler

Se rapport fra Kiev her.

SISTE NYTT

Siste nytt