Omagh-tiltalt ble frifunnet

I Belfast har en domstol frifunnet en 38-åring for bombeaksjonen i Omagh i Nord-Irland i 1998, hvor 29 mennesker ble drept og 220 mennesker ble skadet.

To betjenter fra Royal Ulster Constabulary, RUC, ser over åstedet for bilbomben i Omagh i 1998.

To betjenter fra Royal Ulster Constabulary, RUC, ser over åstedet for bilbomben i Omagh i 1998.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Kjennelsen satte foreløbig sluttstrek for en av de mest omfattende drapssakene i britisk rettshistorie.

Påtalemyndigheten mener 38-åringen var med på å konstruere bilbomben som ble brukt i den verste enkeltaksjonen i Nord-Irlands blodige historie.

Retten valgte imidlertid å frikjenne den 38 år gamle elektrikeren Sean Hoey, på alle de 56 tiltalepunktene.

Den ytterliggående gruppen The Real IRA, en utbrytergruppe fra den væpnede separatistbevegelsen IRA, sto bak terrorangrepet i Omagh.

Bilen med bomben ble plassert i handlegaten i den lille byen. Bomben eksploderte kort tid etter at politiet mottok en advarsel om ettermiddagen den 15. august 1998.

Skuffede pårørende

- Jeg er i likhet med min familie svært skug\ffet over kjennelsen, sa Victor Barker. Han mistet sin tolv år gamle sønn i eksplosjonen.

Det har imidlertid vist seg å være vanskelig å få noen dømt for udåden, og 38-åringen er den eneste som har vært tiltalt for drap i forbindelse med bombeaksjonen.

I 2001 ble irske Colm Murphy dømt for medvirkning. fire år sener eble imidlertid dommen satt til side. Noe av bakgrunnen var at irsk politi hadde forfalsket dokumenter.

SISTE NYTT

Siste nytt

Prins Philip begraves i «mystisk» kiste

Når prins Philip bisettes lørdag ettermiddag, er alt kjent til minste detalj. Bortsett fra ett mysterium.