Om Hellas var en vanlig mann

- Hadde Hellas vært en person hadde han vært økonomisk død, mener forbrukerøkonom.

Flere tusen demonstrerer mot greske sparetiltak i Aten

Flere tusen demonstrerer mot greske sparetiltak i Aten

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

NRK.no fikk forbrukerøkonom Silje Sandmæl til å være med på et tankeeksperiment. Der skulle hun tegne et bilde av den økonomiske situasjonen i det kriserammede Hellas, og oversette det om til en persons privatøkonomi.
Dermed var Stavros født.

«Rentehodepine»

– Hvem er egentlig Stavros?
– Han er en mann med lite kontroll over økonomien. Han er usikker på hvor mye han tjener, men inntekten er uten tvil lav, forteller Sandmæl.
– Utgiftene hans er altfor høye og Stavros har lånt seg opp til pipa, fortsetter forbrukerøkonomen i DnB Nor.


Sandmæl forklarer videre at hyppige lån har ført til lavere kredittvurdering. Med det er også sikkerheten han kan stille blitt stadig dårligere. Resultatet er skyhøy renter.
– Stavros har uten tvil en «rentehodepine», mener Sandmæl

Naboene er lei

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB NOR

En mann med lite kontroll over økonomien er forbrukerøkonom Silje Sandmæl beskrivelse av Hellas, om han hadde vært en vanlig mann.

Foto: DnB NOR

Ettersom Stavros allerede har fått en del økonomisk hjelp, over lang tid, er nå naboene som har lånt han penger blitt lei. De ønsker ikke lenger å hjelpe til. Likevel ønsker ingen av naboene at Stavros skal forsvinne fra nabolaget. Nabolaget sitter med deg også igjen med en kattepine.

Les: – EU bruker nærmest mafiametoder


– Stavros er ikke så populær som han en gang var, konstaterer Sandmæl.

– Litt lat?

– Hva har Stavros gjort galt?
– Han er opptatt av å pensjonere seg tidlig og er kanskje litt lat. Han burde vært flinkere til å se viktigheten av å være med på verdiskapningen i nabolaget. Han må altså være med på dugnaden sammen med de andre i gata, sier Sandmæl.

Videre mener Sandmæl at Stavros har fått tilgang til for mange kredittkort. Med kreditten har han kun fått betalt rentene på tidligere overforbruk.

Les: Hellas' kreditt nedjustert

– Han går i en evig runddans hvor han aldri får nedbetalt gjelden sin. Nye kredittkort blir en enkel og kjapp løsning som ikke hjelper i det lange løp.

Øke inntektene, redusere utgifter

– Hva må grekeren gjøre fremover?

– Stavros må få økonomisk kontroll. Han må lage et budsjett hvor han lister opp inntekter og utgifter. Han må jobbe lengre og vinne tilbake tilliten fra naboene han har lånt penger av. Dessuten må han bidra til fellesskapet. Stavros trenger også å betale skatt av den sorte inntekten han har, mener Sandmæl.

Les: Tiden renner ut

Hun tror videre at Stavros også trenger å gjøre seg mer attraktiv for å få besøk.
– Han bør gjøre noe med omdømme og få med seg naboene på en fellesplan.

– Kan han gjenopprette økonomien sin?

– Sånn som han har det nå er det vanskelig. Det er vanskelig å grave seg opp av det ekstreme sorte hullet han nå befinner seg i. Han må få kontroll og stramme inn der strammes inn kan.

Demonstrasjoner Hellas

Stavros bør se til naboene sine og se hvordan de forvalter sine penger. Og ikke minst; den stolte mannen må svelge stoltheten sin.

SISTE NYTT

Siste nytt