NRK Meny
Normal

Olmert nekter å gå av

Israels statsminister Ehud Olmert beklager feilene som ble gjort under krigen mot Hizbollah i fjor, men vil ikke trekke seg.

Statsminister Ehud Olmert får overrakt Libanon-rapporten av dommer Eliyahu Winograd.
Foto: HO / REUTERS

Ifølge en israelsk granskningskomité var Israels beslutning om å gå til krig mot Hizbollah-militsen i Libanon var sterkt forhastet og lite forberedt.

 

Statsminister Ehud Olmert, som fikk  fikk overlevert en foreløpig rapport fra komiteen, får nærmest slakt for sin og sin regjerings dårlige planlegging av en krig.

 

Demonstranter krever Ehud Olmerts avgang
Foto: STR / AFP

Rapporten tar for seg hendelsen som som utløste krigen, kidnappingen av to israelske soldater, og deretter de første dagene etter at israelske soldater i juli i fjor angrep Libanon fra land, sjø og lufta for å knuse Hizbolla-militsen. 

Ifølge komiteen var det ikk satt noen klare mål for hva man ønsket å oppnå. Det fantes heller ikke noen ordentlig plan for krigen.

Skal lære

Olmert fikk rapporten overlevert på sitt kontor i dag, før komiteen holdt pressekonferanse om sine konklusjoner. Den har vært ledet av den pensjonerte dommeren Eliyahu Winograd.

Statsministeren lovet å studere rapporten og lære av feilene. Selv om kritikken er sterk, vil ikke komiteen forlange at noen trekker seg.

I en fjernsynstale i kveld innrømmet Ehud Olmert at det ble gjort mange og alvorlige feil under krigen i fjor sommer, og at han var ansvarlig. Han lovet at alle disse feilene skal bli rettet opp.

Olmert sa i talen at regjeringen skal tre sammen allerede onsdag for å starte arbeidet med å ordne opp i det som er feil.

Krav om avgang

Det samlet seg i kveld noen tiltalls demonstranter utenfor Olmerts kontor og krevde at både Olmert og forsvarsminister Peretz må gå av. Blant demonstrantene var lederen for opposisjonspartiet Maretz, Yossi Beilin.

Foruten Olmert, får også forsvarsminister Amir Peretz kraftig kritikk.

- Han var ikke klar over hvilken tilstand hæren var i, selv om han burde ha vært det, heter det.

Forsvarssjef Dan Halutz har allerede trukket seg som forsvarssjef. 

Han beskyldes for å ha handlet «impulsivt» og for å ha gitt inntrykk av at hæren var mer forberedt på krig enn den var.

- Stolte på Halutz

Statsminister Olmert skal ifølge komiteen stolt for mye på Halutz, uten å søke råd fra andre kilder.

Rundt 1200 libanesere, fleste av dem sivile, og 160 israelere ble drept løpet av ukene krigen varte.

En talsmann for Olmert sier at han ikke har noen planer om å trekke seg, verken på grunn av Libanon-kritikken eller sin generelle upopularitet.

I en hastekommentar fra Det hvite hus, sier president George W. Bush at Olmert har en nødvendig rolle i bestrebelsene i å skape fred i Midtøsten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt