Oljetanker satt fyr på i Libya

Angripere som trolig er fra IS, satte torsdag fyr på to oljetanker nær Ras Lanuf-terminalen i Libya.

Full fur i oljetanker i Es Sider

ES SIDER: Brannmannskaper jobbet torsdag formiddag på spreng for å slukke brannen i Es Sider-terminalen nær Ras Lanuf.

Foto: STRINGER / Reuters/NTB Scanpix

Ekstremistgruppa varsler nye angrep rettet mot landets oljeindustri.

En ingeniør ved havneterminalen og en tjenestemann i oljeindustrien opplyser at minst to lagringstanker med olje tilhørende selskapet Harouge Oil Operations er satt fyr på nær Ras Lanuf, og at det trolig er IS-tilknyttede angripere som står bak.

Truet med flere angrep

En oljerørledning fra Amal-feltet til Es Sider-terminalen nær Ras Lanuf ble også rammet av angrepet, opplyser tjenestemannen Mohamed al-Manfi, og det oppsto sammenstøt mellom opprørere og vakter ved terminalen.

Men Manfi og en kilde blant vaktene opplyste senere torsdag morgen at angrepet var blitt stanset og at angriperne hadde trukket seg tilbake.

Det har vært flere tilsvarende angrep tidligere denne måneden, og i en video torsdag truer IS med ytterligere angrep rettet mot Libyas oljeindustri.

– I dag Es Sider-havna og Ras Lanuf, og i morgen Brega-havna og deretter havnene i Tobruk, Es Serir, Jallo og al-Kufra, sier opprøreren Abu Abdelrahman al-Liby på vegne av IS i en video som er lagt ut på IS' offisielle kanal på Telegram.

Oljeinstallasjon i Ras Lanuf

RAS LANUF: Oljeinstallasjoner nær Ras Lanuf-terminalen i Libya. Dette bildet ble tatt i 2011.

Foto: © Esam Al-Fetori / Reuters / Reuters/NTB Scanpix

Har ikke kontroll over oljelagre

Ekstremistgruppa kontrollerer store området i landet etter at Muammar al-Gaddafi ble styrtet og drept i 2011. De kontrollerer blant annet Sirte, som er hjembyen til den tidligere diktatoren.

IS har tidligere angrepet flere oljelagre sør i Libya, men har foreløpig ikke klart å ta kontroll over noen, slik de har klart i Syria.

Kamphandlingene ved de store havneanleggene i Es Sider og Ras Lanuf har ført til full oljestans i over et år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt