Hopp til innhold

Oljesøl-opprydding i Nigerdeltaet kan ta et kvart århundre

FN håper en milliard dollar vil rydde opp i oljeforurensingen, og øke sysselsettingen og utviklingen i området. Miljøorganisasjoner lover å følge nøye med.

Eric Dooh fra Goi i Nigerdeltaet

KREVER HANDLING: Goodwin Ojo, leder Environmental Rights Action i Nigeria, og vil passe på at oppryddingene nå faktisk skjer. Her viser han fram hvor forurenset det er i området.

Foto: Marten van Dijl / Milieudefensie

– Vi har blitt lovet opprydning i Nigerdeltaet mange ganger. Denne gangen må det være slutt på alle utsettelsene, og oljesølet i Ogoniland må faktisk ryddes opp. Vi skal følge grundig med slik at fagre ord følges opp med reel handling, sier Goodwin Ojo som leder Environmental Rights Action i Nigeria.

Oppryddingen av en av verdens mest oljeforurensede regioner vil bli offisielt lansert torsdag av den nigerianske presidenten, Muhammadu Buhari. Men det vil ta minst 18 måneder før utbedringsarbeidet starter i Ogoniland i Nigerdeltaet.

Og det kan ta 25 år før alle sumper, bekker, fiskeplasser og mangrover er restaurert etter tiår med utslipp, skriver The Guardian.

Vi har blitt lovet opprydning i Nigerdeltaet mange ganger. Denne gangen må det være slutt på alle utsettelsene og oljesølet i Ogoniland må faktisk ryddes opp.

Goodwin Ojo, leder i Environmental Rights Action
Lars Haltbrekken

EN SEIER: Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, mener dagen viser at naturvern nytter, men mener man må følge opp at oppryddingen faktisk blir gjort i Nigerdeltaet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– En seier

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, mener dagen i dag viser at miljøvern nytter.

– Dette er en stor miljøseier. Nå skal et av verdens mest forurensende områder endelig ryddes opp. Dette er en kamp vi har ført i mange år sammen med våre partnere i Nigeria, sier han til NRK.

Haltbrekken forteller at det i Nigeria skjer oljeutslipp tilsvarende Exxon Valdez-ulykken hvert år.

– Bare i 2014 var det 553 oljeutslipp i området. Dagens nyhet er viktig for å rydde opp i gamle synder. Neste steg må bli å få stanset de altfor mange oljeutslippene som fremdeles forekommer, sier han.

Dette er en stor miljøseier. Nå skal et av verdens mest forurensende områder endelig ryddes opp.

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet

Naturvernforbundet mener Oljefondet bør bruke sitt eierskap i Shell og ENI til å sikre at selskapene rydder opp i Nigeria og stanser nye oljeutslipp.

– Hvis Shell og ENI ikke endrer adferd bør vi trekke oss ut av selskapene. Etikkrådet har tidligere gitt råd om at selskapene settes på observasjonslista, sier Haltbrekken.

NIGERIA-ENVIRONMENT-SHELL-UN-OIL-FILES

Foto av Shell Cawtharine channels ved Awoba i Niger-deltaet, tatt tatt 22. mars 2013.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Gir arbeidsplasser

Nå skal 200 millioner dollar bli brukt årlig i fem år for å rense opp det ødelagte området på om lag 2,600 kvadratkilometer. Mer penger kan bli nødvendig for å få gjenopprettet økosystemet helt.

Planen er utarbeidet av FN-ingeniører, oljeselskaper og regjeringen, og vil innebære å bygge en fabrikk for å behandle og rense titusenvis av tonn med forurenset grunn. Det vil også bli plantet mangroveskog.

Hvis Shell og ENI ikke endrer adferd bør oljefondet trekke Norge ut av selskapene.

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet


FNs miljøprogram UNEP, håper utviklingen og oppryddingen i området vil gi en kickstart i en region der ungdom i mange lokalsamfunn tyr til sabotasje av oljeinfrastruktur.

Det er forventet at mange unge i Ogoni vil bli tilbudt jobb, og flere hundre vil kunne få ingeniører-utdanning i utlandet, pluss flere tusen arbeidsplasser i andre sektorer.

President Buhari vil starte oppryddingen med et besøk til hardt rammede Bodo, hvor Shell i 2008 hadde to store utslipp etter en feil på en oljeledning. Oljegiganten måtte ut med drøye 600 millioner kroner i erstatning etter utslippene.

Nigerdeltaet

SISTE NYTT

Siste nytt