Hopp til innhold

To nye oljeselskaper kutter i Libya-produksjonen

Både italienske Eni og spanske Repsol kutter i produksjonen i Libya. Italia er avhengig av libysk olje og gass, og må nå kanskje ta i bruk reservelagre.

En mann fyller tanken på en motorsykkel på en Eni-stasjon i Milano, Italia

En bensinstasjonansatt fyller tanken på en motorsykkel på en Eni-stasjon i Milano. Libya er Italias største leverandørland av olje.

Foto: Luca Bruno / Ap

Opptøyene i Libya rammer oljeproduksjonen i landet - og landene som importerer olje derfra.

Repsols hovedkvarter i Madrid

Det spanske oljeselskapet Repsol har produksjon i Libya. Her er selskapets hovedkvarter i Madrid.

Foto: PEDRO ARMESTRE / Afp

En rørledning som frakter libysk naturgass til Italia ble stengt tirsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det spanske selskapet Repsol og italienske Eni spesifiserte ikke hvor store mengder olje som blir berørt av uroen.

Repsol uttaler å ha stengt El Sharara-feltet. Ifølge en kilde i bransjen pumpes det opp 200.000 fat olje per dag fra feltet. Det tilsvarer vel 13 prosent av produksjonen i Libya, Afrikas tredje største oljeprodusent.

Oljepris-topp

Oljeprisen har nådd sitt høyeste nivå på to og et halvt år denne uken, og ligger på over 108 dollar fatet.

1,6 millioner fat olje produseres i Libya hver dag, tilsvarende 1,9 prosent av verdens produksjon.

Olje blir fortsatt eksportert fra landet, men noen selskaper har allerede stanset virksomheten.

Den amerikanske senatoren John Kerry ba tirsdag alle amerikanske og internasjonale oljeselskaper om å avslutte all virksomhet i Libya.

BASF-selskapet Wintershall har nedjustert produksjonen med så mye som 100.000 fat per dag. Flere internasjonale selskaper, herunder BP og Royal Dutch Shell, har trukket ut internasjonale ansatte.

Italia avhengig av Libya

Senatorene John Kerry og Richard Lugar

Den amerikanske senatoren John Kerry ba tirsdag alle amerikanske og internasjonale oljeselskaper om å avslutte all virksomhet i Libya.

Foto: MARK WILSON / Afp

Repsol produserte i 2009 nesten 35.000 fat olje per dag, etter de siste offentlig tilgjengelige tallene.

Eni opplyser at de har stanset noe av sin olje- og gassproduksjon i Libya midlertidig, men at ingen av produksjonsanleggene har blitt skadet.

Libya, som er medlem av Organisasjonen for oljeeksporterende land (OPEC), er Italias største leverandørland av olje. Landet dekker også ti prosent av italienernes behov for naturgass.

Italia kan bruke reserver

Gassen kommer til Italia via rørledningen Greenstream, som kontrolleres av Eni. Ifølge selskapet er gassleveranser fra rørledningen stanset, men at kunder fortsatt kan få dekket sine behov.

En italiensk minister sa tirsdag at Italia er klar til å bruke av nødreserver hvis leveransene fra Libya forstyrres. Italia har nok oljereserver til 90 dagers bruk og gass til 30 dager, ifølge en regjeringskilde.

Oljeleveranser fra sjøterminaler i Libya er stanset, ifølge en italiensk regjeringskilde. Samtidig har virksomheten ved noen oljehavner blitt forstyrret, opplyser kilder i næringslivet til Reuters.

Trekker ut ansatte

Shippingkilder sier at virksomheten i havnene ved byene Benghazi, Tripoli og Misurata, som tar seg av generell godstrafikk og containere, har blitt stengt.

OPEC har tirsdag uttalt at en stans i Libyas oljeproduksjon kan kompenseres for ved større eksport fra andre medlemmer. Analytikere sier til Reuters at olje fra andre OPEC-land trolig være av lavere kvalitet enn den libyske.

Et gassanlegg tilhørende Eni ved kysten ved Mellitah i Libya

Et gassanlegg tilhørende Eni ved kysten ved Mellitah i Libya. Oljeleveranser fra sjøterminaler i Libya er stanset, ifølge en italiensk regjeringskilde.

Foto: Eni Press office / AP

SISTE NYTT

Siste nytt