Oljeprisen tar igjen noe av det kraftige fallet

Prisen på olje steg med mer enn 4 prosent da handelen startet på børsene i Asia tirsdag. Etter åpning steg også Oslo Børs. – I dag har sentimentet bedret seg noe, sier analytiker i Nordea Markets.

Mann med ansiktsmaske foran skjerm med tall fra Tokyo-børsen 10. mars 2020

RØDE TALL: En mann med ansiktsmaske passerer en tavle med kurser fra Tokyo-børsen tirsdag morgen.

Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP/NTB Scanpix

Prisen på nordsjøolje la på seg 4,6 prosent til om lag 36 dollar fatet tirsdag morgen.

Også Oslo Børs steg over 2 prosent. Equinor-aksjen stiger nesten 3 prosent fra start, mens DNB-aksjen er opp over 3 prosent.

Koronaviruset har de siste ukene ført til kraftige fall på verdens børser. I helgen kollapset OPEC-landens forhandlinger med Russland om å kutte oljeproduksjonen.

Dette bidrar til å holde oljeprisen oppe, og forventningene til at landene ville komme frem til en avtale var store, særlig i en periode hvor korona-viruset struper etterspørselen etter olje.

Som straff varslet Saudi Arabia å øke sin produksjon og har startet priskrig på olje. Oljeprisfallet førte til børsras over hele verden.

Oslo Børs falt tolv prosent fra start, og stengte til slutt åtte prosent ned. Det er det verste børsraset siden finanskrisen. I USA falt Wall Street 7,6 prosent, som er det verste fallet siden 2008.

Forventer børsoppgang tirsdag

Analytiker Roger Berntsen i Nordnet skriver i en kommentar at de venter at Oslo Børs vil åpne 2,2 prosent opp tirsdag morgen.

Også i USA falt Wall Street til historisk lave nivåer. Ikke siden finanskrisen i 2008 har man hatt et fall på 7,6 prosent.

Trump varslet natt til tirsdag økonomisk krisepakke. På en pressekonferanse i natt uttalte han at han ville be Kongressen vedta skattekutt for å bøte på de økonomiske skadene av korona-epidemien.

I Italia øker antall smittede og døde av koronaviruset. I går ble det klart at alle skoler i landet holdes stengt frem til 3. april, alle sportsarrangementer er utsatte og alle offentlige samlinger forbudt.

– Med fortsatt stor usikkerhet om når smittetoppen nås, og hvor store konsekvenser utbruddet vil få for verdensøkonomien, ser det ikke lyst ut for finansmarkedene i tiden fremover, og det er sannsynlig at det må komme finanspolitiske tiltak for å stoppe børsfallet, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

I dag legger finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg pressekonferanse for å presentere regjeringens vurdering av de økonomiske konsekvensene av koronaviruset.

Stiger i Japan

Da børsen åpnet i Tokyo falt Nikkei-indeksen tre prosent. Rundt klokken syv har den snudd til oppgang, og stiger over én prosent.

Dette er status tidlig tirsdag morgen:

Hang Seng i Hongkong stiger 1,71 prosent, Kospi i Seoul er opp 0,49 prosent, Shanghai Composite stiger 1,53 prosent og ASX 200 i Sydney stiger 3,11 prosent.

Kan hende det blir en bedre børsdag

– I dag har sentimentet bedret seg noe. Det skal ikke så mye til, for gårsdagen var brutal, sier Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets til NRK.

Markedssentiment er den generelle tilstanden i markedet som påvirkes av investorers tanker og bekymringer. Dette blir reflektert i prisbevegelsene.

I USA peker pilene oppover, og viser oppgang i Futures, fremtidsprisen på børsen. Dette er et tegn på bedring, ifølge Bernhardsen.

Joachim Bernhardsen, Nordea Markets

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets sier at tilstanden i markedet i dag er noe bedre.

Hva med oljeprisen?

– Oljeprisen er både et fysisk marked, med spesifikke oljepriser, men også oljeprisen er preget av riskikosentimentet. Er børser oppe og sentimentet er bedre, så stiger også oljeprisen, sier Bernhardsen.

Donald Trump taler på Sardar Patel Stadium i Motera utenfor byen Ahmedabad

Donald Trump vil i dag diskutere mulige skattekutt i kampen mot koronautbruddet.

Foto: MONEY SHARMA

Senere i dag vil Trump møte folkevalgte for å diskutere økonomiske tiltak for å motvirke ytterligere økonomisk nedgang.

– Det ryktes om at han vil komme med et skattekutt. I kjent Trump-stil har han sagt at han kommer med gode tiltak, så det gjenstår å se hva det er, sier Bernhardsen.

Bernharsen forteller at han tror åpningen av Oslo Børs i dag vil bli noe bedre.

– I og med at det er bedring i sentimentet, så kan det hende det blir en bedre børsdag. Oljeprisen har steget, sammenlignet med i går, samtidig som vi ser at sentimentet i Asia bedrer seg, så åpningen kan bli bedre.

Han påpeker at markedet fortsatt preges av usikkerhet, og at det derfor blir spennende å se hva dagen vil bringe.

– Lave priser er her for å bli

Koroanaviruset har de siste ukene ført til kraftige fall på verdens børser. Så kollapset OPEC-landens forhandlinger med Russland om å kutte oljeproduksjonen på fredag.

Russland ville avvente å se hvor ille koronaviruset slår inn på oljemarkedet før de gjør noe. Som straff varsler Saudi-Arabia høyere produksjon fremover, og har startet en priskrig på olje.

Traders på handlegulvet på Wall Street

Det var en hektisk dag for mange tradere på handlegulvet på Wall Street mandag.

Foto: Bryan R Smith / Reuters

Dette har ført til et kraftig fall i oljeprisen. Over helgen falt oljeprisen med 30 prosent.

Edward Moya, seniormarkedsanalytiker i meglerhuset OANDA, sier at den noe økende oljeprisen i dag var forventet, men at markedet må se seg vant med lave oljepriser framover.

– Oljeprisene finner foreløpig støtte da de globale obligasjonsrentene endelig har begynt å stabilisere seg. En kortsiktig bunn kan være på plass foreløpig, men lave oljepriser er her for å bli, sier Moya til Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt