Bitter oljestrid kan frata lutfattig land livsgrunnlaget

En bitter oljestrid har ført til at Sør-Sudan stenger sin livsviktige oljeproduksjon. Regimet i nord anklages for å stjele.

President Omar al-Bashir (t.h) og Sør-Sudans president Salva Kiir

President Omar al-Bashir (t.h) og Sør-Sudans president Salva Kiir etter Sør-Sudans løsrivelse i fjor høst. Nå kjemper de to om fordelingen av oljeresursene i sør.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

Lars Sigurd Sunnanå

Årsaken til den bitre uenigheten med regimet i Khartoum er hvordan Sudan skal kompenseres økonomisk etter at 75 prosent av landets oljefelter ble liggende i sør etter løsrivelsen av den nye nasjonen Sør-Sudan i fjor.

Norske oljeeksperter

Nå forsøker Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki, med fem norske oljeeksperter som støttegruppe, igjen å få Sudan og Sør-Sudan til å enes om en minnelig forhandlingsløsning.

Den nye meklingen begynte i Etiopias hovedstad Addis Abeba mandag i forrige uke, men det er foreløpig ikke gjort store fremskritt.

Regjeringen her i Juba beskylder regimet i Khartoum for å stjele deler av den oljen Sør-Sudan sender gjennom rørledningssystemet i nord til havnebyen Port Sudan for utskipning.

Khartoum har svart med å anklage Sør-Sudan for ikke å betale nok for transporten gjennom rørene.

Store inntekter

Mbeki håper nå at et møte i Addis Abeba senere i denne uken mellom Sudans president Omar al-Bashir og hans sør-sudanske kollega Salva Kiir vil kunne løse opp de fastlåste forhandlingene, men det er ikke noe godt tegn at Sør-Sudans regjering nå har beordret nedstengning av landets oljeproduksjon i protest mot Khartoums angivelige petroleumstyveri.

Både Juba og Khartoum vil gå glipp av store inntekter om denne nedstengningen fullføres og varer ved.

Sudan taper transportinntekter og kan i verste fall risikere at rørledningssystemet klogger seg til om oljestrømmen fra Sør-Sudan stanser.

Og hva lutfattige Sør-Sudan skal gjøre om oljeinntektene blir borte, de utgjør nittiåtte prosent av statsinntektene, tør ingen som ønsker den nye nasjonen vel, tenke på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt