Bitter oljestrid kan frata lutfattig land livsgrunnlaget

En bitter oljestrid har ført til at Sør-Sudan stenger sin livsviktige oljeproduksjon. Regimet i nord anklages for å stjele.

President Omar al-Bashir (t.h) og Sør-Sudans president Salva Kiir

President Omar al-Bashir (t.h) og Sør-Sudans president Salva Kiir etter Sør-Sudans løsrivelse i fjor høst. Nå kjemper de to om fordelingen av oljeresursene i sør.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

Lars Sigurd Sunnanå

Årsaken til den bitre uenigheten med regimet i Khartoum er hvordan Sudan skal kompenseres økonomisk etter at 75 prosent av landets oljefelter ble liggende i sør etter løsrivelsen av den nye nasjonen Sør-Sudan i fjor.

Norske oljeeksperter

Nå forsøker Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki, med fem norske oljeeksperter som støttegruppe, igjen å få Sudan og Sør-Sudan til å enes om en minnelig forhandlingsløsning.

Den nye meklingen begynte i Etiopias hovedstad Addis Abeba mandag i forrige uke, men det er foreløpig ikke gjort store fremskritt.

Regjeringen her i Juba beskylder regimet i Khartoum for å stjele deler av den oljen Sør-Sudan sender gjennom rørledningssystemet i nord til havnebyen Port Sudan for utskipning.

Khartoum har svart med å anklage Sør-Sudan for ikke å betale nok for transporten gjennom rørene.

Store inntekter

Mbeki håper nå at et møte i Addis Abeba senere i denne uken mellom Sudans president Omar al-Bashir og hans sør-sudanske kollega Salva Kiir vil kunne løse opp de fastlåste forhandlingene, men det er ikke noe godt tegn at Sør-Sudans regjering nå har beordret nedstengning av landets oljeproduksjon i protest mot Khartoums angivelige petroleumstyveri.

Både Juba og Khartoum vil gå glipp av store inntekter om denne nedstengningen fullføres og varer ved.

Sudan taper transportinntekter og kan i verste fall risikere at rørledningssystemet klogger seg til om oljestrømmen fra Sør-Sudan stanser.

Og hva lutfattige Sør-Sudan skal gjøre om oljeinntektene blir borte, de utgjør nittiåtte prosent av statsinntektene, tør ingen som ønsker den nye nasjonen vel, tenke på.

SISTE NYTT

Siste nytt