Oljehovedkvarter truffet av rakett i Basra

Den amerikanske oljegiganten ExxonMobil evakuerer flere av sine utenlandske ansatte fra hovedkvarteret i Basra i Irak, etter at en rakett ble skutt inn og skadet tre irakiske arbeidere.

Oljeraffineriet West Qurna-1 i Basra

Oljeraffineriet West Qurna-1 i Basra drives av amerikanske ExxonMobil og det var hovedkvarteret deres som ble rammet av et rakettangrep i dag.

Foto: ESSAM AL-SUDANI / Reuters

Området som ble truffet er hovedkvarteret for flere internasjonale oljeselskaper og ligger nær byen Basra helt sør i Irak, melder nyhetsbyrået Reuters.

Evakuerer

ExxonMobil evakuerer nå 20 utenlandske ansatte etter angrepet, og irakisk politiet sier til Reuters at det dreier seg om en kortdistanserakett som landet rundt 100 meter fra bygget der Exxon-ansatte både bor og arbeider.

Foreløpig har det kommet meldinger om at tre irakiske ansatte er skadet i angrepet.

Basra ligger her sør i Irak og regnes normalt som et stabilt og trygt området. Dette er landets oljehovedstad og mange internasjonale selskaper som italienske Eni, Shell og nevnte ExxonMobil holder til her.

Foreløpig har ingen tatt på seg skylden for angrepet.

Urolig

I forrige måned evakuerte USA flere hundre ambassade-ansatte fra hovedstaden Bagdad etter trusler fra Iran mot amerikanske interesser i landet. Dagens angrep, som rammet det amerikanske selskapet, kom kort tid etter at de evakuerte var tilbake på jobb.

USA har innført flere sanksjoner mot Iran de siste månedene og spenningen i området har økt.

I går ble det blant annet kjent at USA vil sende 1000 nye soldater til Midtøsten, og de beskylder også Iran for å stå bak angrepene mot flere tankskip i Omanbukta de siste dagene. Iran har på sin side hevdet at det er USA som har angrepet skipene.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt