NRK Meny
Normal

Oljefondet kjøper Berlineiendom på murstripa

BERLIN (NRK): For fire milliarder kroner har Oljefondet kjøpt en kontoreiendom i Berlin, rett ved ett av byens ikoniske byggverk, og der muren en gang sto.

Oljefondets eiendom i Berlin

SENTRALT. Oljefondets eiendom i Berlin.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Både selger og fremtidig leietaker er mediekonsernet Axel Springer SE.

De forteller i en pressemelding at det har vært stor etterspørsel etter både eiendommen som Oljefondet nå har kjøpt, samt Axel Springer Passasjen som ligger like ved og som ble åpnet i 2004.

Sistnevnte er det eiendomsselskapet Blackstone and QUINCAP som har kjøpt.

Begge salgene gir Axel Springer selskapet en total inntekt på 755 millioner euro.

– Salgsprisen er langt over det vi hadde forventet oss, skriver finansdirektør Julian Deutz i pressemeldingen.

4 milliarder

Oljefondets investering er på 425 millioner euro, det vil si 4 milliarder norske kroner, melder Norges Bank Investment Management, som forvalter oljefondet på vegne av Finansdepartementet.

Pengene skal betales når nybygget er ferdig i desember 2019. Det skal etter planen bli et bygg på 13 etasjer med 52 200 kvadratmeters areal, tegnet av arkitekten Rem Koolhaas.

Axel Springer huset i Berlin

GULLFARGET HØYHUS. Ett av Berlins ikoniske bygninger, Axel Springer huset, er nærmeste nabo til eiendommen som Oljefondet har kjøpt.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Ikon

Det nye bygget blir liggende rett over veien for det ikoniske Axel Springer huset i Berlin. Det gullfargede høyhuset med 19 etasjer ble ferdigbygd i 1966 og lå rett på vestsiden av Berlinmuren.

Avisforlegger Axel Springer fikk den gang sterk kritikk for at den 78 meter høye bygningen, ble bygd rett på sektorgrensen.

Høyhuset huser i dag blant annet redaksjonene til storavisene Die Welt, Welt am Sonntag og Bild.

I øverste etasje av bygget befinner den eksklusive Journalistklubben seg, som er forbeholdt redaksjonenes prominente gjester og har gjennom årene hatt besøk av blant andre Dalai Lama og Mikhail Gorbatsjov.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt