Hopp til innhold

Oljefondet investerer i Burma

Det norske oljefondet har investert omkring 200 millioner kroner i det sør-koreanske industriselskapet Daewoo, som er hovedentreprenør i et nytt stort gass-felt utenfor vestkysten av Burma.

Eksil-burmesere i Malaysia demonstrerte mot Daewoo-utbyggingen i april i år.
Foto: VINCENT THIAN / AP

Kritikere av Burmas militær-regime mener utbyggingen av feltet vil føre til massive menneskerettighetsbrudd, og at norske penger må trekkes ut av Daewoo.

Story: Det nye gassfeltet har fått navnet Schwe – det betyr gull på burmesisk. Og feltet, som starter kommersiell produksjon i 2010, blir virkelig en gullgruve.

Seks milliarder

Det er antydet at regimet i Burma vil kunne tjene så mye som seks milliarder dollar bare de første ti årene.

 

Gro Nystuen er leder for Etikkrådet.
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Men ingen av pengene ventes å komme Burmas fattige befolkning til gode.

Ingen i Burma våger å stå frem åpent med kritikk av Schwe-planen. Det er forbundet med livsfare i ett av verdens mest brutale diktaturer.

Men flere steder i Asia har det den siste tiden kommet til demonstrasjoner mot hoved-utbyggeren, industri-giganten Daewoo International, som tar sikte på en årlig fortjeneste på omkring 180 millioner dollar fra Schwe-feltet.

 NRK kjenner til at det norske oljefondet, eller Pensjonsfondet som det offisielt heter, har investert ca. 85 mill kr. i Daewoo International, og nærmere 200 mill. kr. Daewoo-konsernet totalt.

Etikkrådet

I pensjonsfondets etikkråd vil ikke lederen, Gro Nystuen, av prinsipp si om rådet nå behandler Daewoo-saken. Men hun bekrefter at saken er spilt inn til rådet, og at problemstillingen er relevant.

Schwe-feltet er ett av Sørøst-Asias aller største gass-reservoarer, og antas å bli selve hovedinntekstskilden for militærregimet i Burma.

Legging av gassledningene fra feltet til både Kina og India starter allerede over årsskiftet, og erfaringen fra tidligere prosjekter forteller dem som kjemper for demokrati i Burma, at utviklingen av feltet sannsynliggvis vil medføre massive menneskerettighetsbrudd:

Åse Sand, informasjonsansvarlig i Den Norske Burma-komite, er også bekymret av opplysninger om at den burmesiske hæren allerede har rykket inn i området:

Militarisering

Militariseringen av anleggsområdene vil erfaringsmessig kunne medføre tvangsflytting, slavearbeid og avstraffelse av befolkningen i form av massevoldtekter, tortur og vilkårlige drap.

Men det er ikke bare i hovedentreprenøren Daewoo norske oljepenger nå investeres. Pensjonsfondet har også satt penger i Det koreanske gass-selskapet KOGAS, og de to indiske gass-selskapene ONGH Videsh og Gas Authority of India – til sammen dreier dette seg om nærmere førti millioner kroner.

 Dersom Pensjonsfondets etiske råd mener Daewoo-investeringen er tvilsom, kan også disse eier-interessene investringene komme til å bli moralsk og etisk problematiske for den norske stat.

 

 

 

SISTE NYTT

Siste nytt