Oktoberfest åpnet i München

Mens tyskerne går til urnene for å velge regjering, er Oktoberfest nummer 180 i full gang i München.

Lørdag ble den første øltønnen åpnet av ordfører Christian Ude, etterfulgt av den tradisjonelle kunngjøringen «O'zapft is!», «Det er tappet!».

Tradisjonen tro overrakte Ude det første ølglasset til Bayerns guvernør Horst Seehofer, som vant lokalvalget forrige helg.

Dermed er den 16 dager lange festen i gang. Det er ventet at over seks millioner mennesker vil besøke festivalen, til tross for søndagens valg kan gi mange noe annet å tenke på.

Da Oktoberfest åpnet, hadde politikerne lagt fra seg valgkampen. Angela Merkel samlet 7000 støttespillere i München fredag, men dagen etter var det ikke en valgplakat å se i byen, skriver AFP.

Les: Forblir hun Europas mektigste?
Les: Valget i Tyskland trigger Europa

Valglokalene åpnet over hele landet klokken 8 søndag, og 62 millioner tyskere har stemmerett. Det la imidlertid ingen demper på stemningen på åpningsdagen.

Mens tyskerne går til urnene for å velge regjering, er Oktoberfest nummer 180 i full gang i München.

VIDEO: Her åpnes den første øltønnen.

Straffes for slurvete tapping

I fjor ble det drukket 6,9 millioner liter øl, noe mindre enn rekorden som ble satt året før.

En rekord som derimot ser ut til å bli slått igjen i år, er ølprisene. Ifølge nyhetsbyrået AFP koster en liter øl mellom 9,40 og 9,85 euro, en økning på over tre prosent fra i fjor.

Oktoberfest i München

Det var flere som trengte en pust i bakken i løpet av åpningsdagen.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Økningen er over dobbelt så stor som den tyske inflasjonsraten, som ligger på 1,5 prosent.

Likevel har de lokale myndighetene kommet med en streng advarsel til øltapperne om å ikke være gjerrige når krusene skal fylles, skriver The Local.

Ifølge avisen Münchner Merkur var det bare ett av fem krus som hadde riktig mengde øl i seg i fjor, noe som skyldes dårlig tapping og altfor mye skum.

Verstingen serverte bare 0,8 liter øl i litersglassene, skriver avisen.

I år skal tappingen kontrolleres, og slurvete bartendere vil få en muntlig og en skriftlig advarsel før de i verste fall blir kastet ut fra festivalen.

SISTE NYTT

Siste nytt