Hopp til innhold

Økt russisk aktivitet utenfor norskekysten

I løpet av de siste seks dagene har russiske bombefly gjennomført fire tokt langs norskekysten. Hensikten er å teste ut den norske beredskapen under Natos storøvelse.

Et russisk bombefly av typen Tu-142 utenfor Trondheim. Bildet er tatt fredag.

Et russisk overvåkingsfly av typen Tu-142 i Norskehavet utenfor Trondheim. Bildet er tatt fredag.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Det siste toktet ble gjennomført fredag. Da var det to russiske langtrekkende bombefly som gikk fra Kolahalvøya, ned langs norskekysten og tilbake igjen. Flyene var av typen Tu-95.

Norske F-16-fly gikk på vingene for å identifisere de russiske flyene.

Kilder i Forsvaret sier til nettstedet aldrimer.no at hensikten er åpenbar. Russland ønsker å teste ut Norges og Natos reaksjonsmønster og utrykningstid under militærøvelsen Trident Juncture.

– Rundt klokken 09:30 lokal tid gikk den norske QRA-en i lufta fra Bodø. Den fulgte to russiske strategiske bombefly, som ikke var Tu-160 «Black Jack», langs kysten. Russerne fløy til et sted rundt Shetland og snudde. De var klokken 13:50 ved kysten utenfor Molde og flyr rutinemessig, sier pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen, til aldrimer.no.

Pressetalsmann i Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen

Pressetalsmann i Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen

Foto: Mats Grimsæth / Forsvarets Medisenter

Fire tokt på under en uke

Et lignende tokt ble gjennomført torsdag. Da var det fly av typen Tu-160 som ble observert. Flyene snudde da de kom til havområdet vest for Bergen.

Kilder ved Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter at siden lørdag har fire russiske tokt blitt gjennomført utenfor norskekysten. Det er ulike langtrekkende bombefly som gjennomfører flyvningene.

Bombeflyene er utstyrt med missiler som kan være armert med atomstridshoder. De pleier å bli eskortert av russiske kamp- og tankfly.

Et russisk bombefly av typen Tu-142 utenfor Trondheim. Bildet er tatt fredag.

Et russisk overvåkingsfly av typen Tu-142 i Norskehavet utenfor Trondheim. Bildet er tatt fredag. Soldatene på bildet er amerikanere om bord på marinefartøyet USS Mount Whitney

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Lørdag og mandag ble det gjennomført lignende tokt. Norske kampfly var også da oppe for å identifisere russerne.

– Både lørdag og mandag fulgte russerne normal fly- og ruteprofil uten at jeg kjenner til her og nå hvilke fly russerne opererte med og nøyaktig rute, sier Moen.

Ubåtjakt utenfor Norge

Samtidig som russiske fly kartlegger responstiden under Trident Juncture pågår en intens ubåtjakt langs norskekysten.

Minst to undervannsbåter fra den russiske Nordflåten skal ligge svært nær Natos øvelsesområde. Både norske og allierte fly har deltatt i søket etter undervannsbåtene.

De to undervannsbåtene skal være involvert i de varslede russiske missiltestene som er planlagt gjennomført under Natos storøvelse.

Det er foreløpig uklart om Forsvaret eller noen av de andre aktørene under Nato-øvelsen har kontroll på de to russiske fartøyene.

LES OGSÅ: Storøvelsen Triden Juncture

LES OGSÅ: Russland ikke informert om kampflybombing i Troms

LES OGSÅ: Sprer frykt i nabolaget

SISTE NYTT

Siste nytt