Økt press mot Nord-Korea

Japan roser FNs vedtak om å innføre omfattende sanksjoner mot Nord-Korea, men vurderer å innføre enda flere sanksjoner selv.

Shinzo Abe
Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

– Med denne resolusjonen har verdenssamfunnet klart å sende et sterkt signal om at det ikke vil bli tolerert at Nord-Korea er i besittelse av atomvåpen, sier Japans statsminister Shinzo Abe søndag.

Ifølge Abe vurderer Japan nå eventuelle tilleggssanksjoner som kan innføres i tråd med Sikkerhetsrådets resolusjon.

– Sanksjonene er allerede under vurdering, sier Abe, uten å spesifisere hvilke typer sanksjoner det er snakk om.

I realiteten har Japan allerede iverksatt de fleste sanksjonsmulighetene landet har til rådighet.

 Etter Nord-Koreas melding sist mandag om at landet har gjennomført en vellykket atomprøvesprengning, ble det innført et totalforbud mot import fra Nord-Korea og alle anløp av nordkoreanske skip.

Også etter Nord-Koreas rakettester i sommer ble det innført en rekke sanksjoner.

Vurderer egne bomber

Samtidig sier en av frontfigurene i det japanske regjeringspartiet Liberaldemokratene at Japan må vurdere å utvikle egne atomvåpen som svar på Nord-Koreas atomvåpenprogram.

– Jeg mener diskusjoner om dette må tillates. Det kan argumenteres for at å utvikle atomvåpen er en mulighet for å sikre Japan mot angrep, sier Shoichi Nakagawa, som er leder i Liberaldemokratenes politiske råd.

Men samtidig presiserer Nakagawa at dette ikke er den løsningen han selv ønsker for Japan – det eneste landet i verden som er blitt utsatt for angrep med atombomber.

– Jeg er ikke forkjemper for det. Vi kommer ikke til å utvikle atomvåpen. Men diskusjoner om saken bør tillates, sier han under et debattprogram på japansk fjernsyn søndag.

Samme dag gjentok imidlertid Japans statsminister Shinzo Abe at det er utelukket for Japan å utvikle atomvåpen som svar på Nord-Koreas melding sist mandag om at landet har gjennomført en vellykket atomprøvesprengning.

SISTE NYTT

Siste nytt