Oklahoma rasert av tornado

Det meldes om enorme skader etter at en tornado har rast gjennom sørlige deler av Oklahoma City og jevnet et uvisst antall bygninger med jorden. Byen Moore skal være fullstendig rasert.

Oklahoma

Helikopterbildene fra Oklahoma viser enorme området fullstendig rasert av tornadoen.

Foto: KFOR-TV / Ap

Tornadoen skal ha vært mer enn 3 kilometer bred, og har flatlagt hele områder i Oklahoma. Byen Moore med 55.000 innbyggere (tall fra 2010) er særlig hardt rammet, og flybilder viser at store deler av byen er lagt fullstendig flat av tornadoen.

Ingen kjenner dødstallene

Situasjonen er kaotisk og ingen offentlige instanser er i nærheten av å kunne estimere et dødstall så langt.

Flybilder fra Oklahoma City viser nå enorme skader. Hele bydeler er smadret. Hus er revet i filler, biler er veltet og innbyggere vandrer rundt i sjokk, ifølge NBC News.

Flybilder viser ødeleggelser av hele nabolag. Såkalte «trailer parks», altså områder hvor folk bor i mobile hjem, ser ut til å være fullstendig raserte.

Tornado i Colorado
Foto: BILL WAUGH / Reuters

Skolebarn savnet

Det meldes om at minst to barneskoler er jevnet med jorden.

75 elever og lærere hadde søkt tilhold i den ene skolebygningen, som nå er lagt flat. Den lokale TV-stasjonen KFOR melder at minst to barn har kommet levende ut fra ruinene, men ingen vet så langt noe om tilstanden til de andre i skolebygningen. Ikke en eneste bjelke i skolen er inntakt.

Det er snakk om skolen Plaza Tower Elementary. Det meldes om at alle elevene i 4.-6. er i sikkerhet i en kirke i nærheten.

KFOR rapporterer nå at 24 barn skal være drept på Plaza Towers Elementary. Det var alt reporteren klarte å si før gråten tok ham.

Foreldre holdes unna

Det er fortsatt ingen rapporter om de minste barna. Det jobbes på spreng for å finne - og om mulig redde ut - overlevende barn.

NBC melder at noen av barna har greid seg ved å lene seg til veggene i gangene i skolen. Noen få barn har kommet seg ut og har vært i kontakt med NBC. Barna skal ha sagt at andre elever kan ha gjemt seg i kjelleren.

Desperate foreldre stenges ute fra området, for at redningsmannskapene bedre skal høre eventuelle rop om hjelp.

KFORs reporter melder fra et helikopter at han ikke har sett noen overlevende gå ut. Helikopteret blir nå bedt om å holde seg unna ruinene, for å ikke overdøve rop om hjelp.

Tornadoene skapte store ødeleggelser i flere delstater i USA, blant annet Oklahoma.

Filmet tornadoer ved Oklahoma City

En rekke bygninger brenner

Ifølge NBC strømmer nå redningmannskapene til Moore Medical Centre. Området er svært hardt rammet. Store deler av helsesenterert er knust. Et titalls smadrede biler ligger i én stor klynge i inngangspartiet på sykehuset.

Over hele området drives letearbeidet med helikopter for å prøve å oppdage mennesker i ruinene. På bakken prøver folk med økser å hugge seg gjennom smadrede husrester for å finne overlevende.

Det lokale politiet oppfordrer folk som er i sikkerhet om å holde seg i ro og hjelpe hverandre. Alle bes holde seg borte fra Moore-området. Folk bes også om å ikke bruke hovbedveiene, da politiet har problemer med å få hjelpen ut til dem som er rammet.

Det meldes også om en rekke branner i området.

Forventer høye dødstall

Politiet sier til KFOR at de dessverre ikke kan se for seg et annet scenario enn at mange menneskeliv har gått tapt.

Den nasjonale værvarslingen sendte i dag ut et svært uvanlig varsel om «alvorlig fare for tap av liv og katastrofale skader.»

Det er ikke mer enn to uker siden sist Moore-område var rammet av et stort uvær. Det antas at dette uværet er minst tre ganger så omfattende.

kart

NBC News' direktesending viser hvilke områder som blir truffet av tornadoen nå.

Foto: NBC News
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt