NRK Meny
Normal

Regjeringskontorer okkupert på Krim-halvøya

Væpnede menn har stormet regjeringskontorer og parlamentsbygningen på Krim-halvøya i Ukraina. Det russiske flagget er blitt heist opp på toppen av bygningen.

Russisk flagg i Simferopol

OKKUPERT: Prorussiske demonstranter barket sammen med tilhengere av Ukrainas nye makthavere. Det russiske flagget er heist opp på parlamentsbygget og en person skal ha mistet livet i opptøyene som startet onsdag.

Foto: Tatt i bruk med tillatelse av www.cit.ua

NRK oppdaterer artikkelen.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Okkuperte regjeringsbygg

Onsdag brøt det ut store opptøyer i nærhete av parlamentsbygget i hovedstaden på Krim-halvøya Simferopol.

Stormet regjeringskontorer

En person skal ifølge Reuters ha dødd under de voldelige sammenstøtene, men det er uklart hva som forårsaket dødsfallet. Først etter flere timer tok sammenstøtene slutt.

Torsdag morgen norsk tid kom det meldinger om at væpnede menn skal ha okkupert bygningen til regionregjeringen og regionalforsamlingen på Krim-halvøya. Onsdag var det sammenstøt mellom prorussiske separatister og tilhengere av Ukrainas nye makthavere.

Flere nyhetsbyråer og nettsteder melder også om at det russiske flagget er heist opp på parlamentsbygget. På sosiale medier er det lagt ut flere bilder.

Her kan du lese alt om urolighetene og maktskiftet i Ukraina.

Store demonstrasjoner

Krim-halvøya ligger nord i Svartehavet og er en autonom republikk i Ukraina, en status den har hatt siden 1991.

Etter at Ukraina ble selvstendig var det mange som ønsket å løsrive Krim fra Ukraina og bli en del av Russland. Dette fikk ikke støtte fra russiske styresmakter. Historisk sett har øyen likevel vært knyttet til Russland.

Det var også store demonstrasjoner her da tidligere president Viktor Janukovitsj mistet makten forrige uke. Prorussiske demonstranter har ikke ønsket et nytt styresett.

Den nyutnevnte innenriksministeren Arsen Avakov etterlyser Janukovitsj for massedrap.

Skadde personer får tilsyn under opptøyene på Krim-halvøya

MANGE SKADDE: Flere russiske demonstranter ble skadd i opptøyene som startet onsdag. Bildet er fra opptøyene onsdag.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Det er ventet at Ukraina, politisk sett, vil få en større dreining mot EU og Vesten etter maktskiftet. Det er planlagt å holde presidentvalg 25. mai.

– Uniformerte angripere

Ifølge den lokale tatar-lederen Refat Tsjubarov bærer angriperne av regjeringsbygget uniformer, men det er uklart hvor de kommer fra, skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Jeg er fortalt at parlamentsbygningen og regjeringsbygningen er okkupert av væpnede menn i uniformer uten gjenkjennelige emblem, skriver Tsjubarov på Facebook-siden sin.

– De har ikke kommet med noen krav ennå, sier han.

Presidenten flyktet

Lørdag kveld publiserte ukrainske medier en overvåkingsvideo som skal vise hvordan Janukovitsj flyktet fra presidentpalasset i helikopter. Det er ikke offentlig kjent hvor han befinner seg nå.

I opptaket vises flere personer med trillekofferter som tar seg bort til en helikopterlandingsplass. Deretter tar to helikoptre av fra presidentpalasset.

Eiendommen ble i helgen inntatt av demonstranter og journalister på jakt etter beviser for at Janukovitsj har begått kriminelle handlinger.

Det russiske nyhetsbyrået RBC spekulerer i at Janukovitsj befinner seg på en luksuseiendom utenfor Moskva. De siterer anonyme kilder som hevder han skal ha tatt inn på Barvikha Sanatorium.

Før han tok inn på sanatoriumet skal han angivelig ha blitt sett på Radisson Royal Hotel Ukraine i Moskva. Han skal ha landet i den russiske hovedstaden tirsdag.

Direktøren for Radisson-hotellet benekter påstandene om at ekspresidenten har vært innom deres hotell, ifølge Kyiv Post.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt