Øker gjelda for å få ned ledigheten

Barack Obama har valgt pest fremfor kolera. Han øker rekordgjelden til utlandet for å bekjempe arbeidsledighet hjemme.

President Barack Obama gir finansminister Timothy Geithner etter talen til Kongressen

YES WE CAN: President Barack Obama gir finansminister Timothy Geithner etter en tale til Kongressen. Geithner er en av Obamas viktigste støttespillere dersom Obama skal nå målene sine.

Foto: Tm Sloan / Scanpix/Reuters

Myndighetene må vise ansvarlighet i den økonomiske politikken, samtidig som de gjør hva de kan for at jobber blir skapt. Det sa Obama da budsjettet ble lagt frem i dag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Vi vil ikke klare å redusere underskuddet over natta, sa Obama til reportere i dag.

Presidenten mener statsbudsjettet viser de store utfordringene USA står overfor.

Hør NRKs USA-korrespondent: Republikanerne skeptiske

Budsjettunderskudd og arbeidsledighet

To av de største utfordringene presidenten står overfor i post-finanskrisens USA er en stadig større utenlandsgjeld og budsjettunderskudd, og en to-sifret prosentandel arbeidsledighet.

Les også: – Obama vil kutte 3,8 billioner dollar
Les også: Forsvaret spares i stramt USA-budsjett
Les også: – Obama dropper måneferd

Det hvite hus regner med at veksten i amerikansk økonomi blir på 2,7 prosent i 2010 og 2,8 prosent i 2011.

Dersom utenlandsgjelden og budsjettunderskuddet skal reduseres, må Obama velge å begrense offentlige utgifter. Da risikerer han at arbeidsledigheten fortsetter å stige.

Velger han å satse på å få ned arbeidsledigheten, betyr det større offentlige utgifter og påfølgende økning utenlandsgjeld og budsjettunderskudd.

Nå har Obama bestemt seg for hvilket av ondene han skal ta tak i først.

Budsjettunderskuddet til himmels

Ifølge Reuters uttalte Obama mandag at budsjettunderskuddet i USA i 2010 kommer til å bli rekordhøyt. Årsaken er at presidenten skal forsøke å begrense en to-sifret arbeidsledighet.

Plakat av president Barack Obama som Supermann

JA TAKK, BEGGE DELER: President Barack Obama må både få ned arbeidsledigheten og minke budsjettunderskuddet i USA innen fire år.

Foto: Gabriel Bouys / Scanpix/AFP

Resultatet kommer, etter beregningene, til å gi et underskudd i 2010 på 1,56 trillioner dollar. Det er mer enn 10 prosent av bruttonasjonalproduktet samme år.

Samtidig må Obama synliggjøre at han har en plan for å få kontroll på både statsgjeld og budsjettunderskudd overfor både investorer og kreditorer som Kina.

Dette skjer blant annet gjennom at Obama skrinlegger rundt 120 føderale prosjekter, inklusive prestisjeprosjektet som skulle plassere en ny amerikaner på månen.

Normaliseres

For å få til dette har Obama lagt frem en prognose som viser at underskuddet gradvis skal reduseres. I 2011 forventes et underskudd på 8,3 prosent av BNP, mens det i 2012 skal reduseres til rundt 4 prosent av BNP.

President Obama under talen om rikets sikkerhet

DÅRLIG TID: President Barack Obama regner med å få kontroll på økonomien innen første presidentperiode utløper.

Foto: Mandel Ngan / Scanpix/AFP

Dermed vil Obama kunne vise til at han både har god kontroll og er villig til å gjøre det han må for å nå nasjonens mål rett før presidentperioden hans går ut samme år.

SISTE NYTT

Siste nytt