Hopp til innhold

– Mer antisemittisme i Europa enn noen gang i etterkrigstiden

NEW YORK (NRK): I USA følger jødiske organisasjoner nøye med på utviklingen i Europa. En av dem mener antisemittismen i noen europeiske land har økt så dramatisk at det er fare for at jøder ikke vil kunne praktisere sin tro der om noen tiår.

Abraham Foxman

Abraham Foxman i Anti-Defamation League (ADL) har ikke sett så mye antisemittisme i Europa siden han flyktet fra Polen etter krigen.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– De negative holdningene overfør jøder i Europa har økt jevnt og trutt siden tusenårsskiftet. Jeg mener det er mer antisemittisme i Europa i dag enn noen gang etter andre verdenskrig, sier Abraham Foxman.

Han er en institusjon i USA. Foxman har viet hele sin karriere til den største amerikanske organisasjonen som kjemper mot jødehat.

NRK møter ham i skyskraperen på Manhattan der Anti-Defamation League (ADL) har sitt store hovedkontor. Selv kom Abraham Foxman til USA fra Polen som flyktning etter krigen.

– Hvis det er et sted det ikke skulle være antisemittisme, så er det i Europa, sier han.

Skremmende statistikk

Organisasjonen hans kartlegger både holdninger til jøder og Israel og ytringer som er negative overfor jøder. De har merket en markant endring etter at krigen i Gaza startet i sommer, men også den årlige indeksen ADL lager viser urovekkende tall.

Holdningene til jøder er ikke overraskende mest negative i arabiske land. 92 prosent befolkningen i Irak og mer enn 80 prosent i de fleste andre i Midtøsten har negative holdninger, ifølge ADL.

To uker etter at dette bildet ble tatt ble de to guttene på tre og fem skutt og drept fordi de var jøder. Nå ser rådet for jødiske organisasjoner i Frankrike en økning av antisemittisme i Europa

VIDEO: Samuel Sandler mistet sin sønn og to barnebarn da en mann begynte å skyte mot en jødisk skole i Toulouse i 2012.

Men også i Europa er tallene alvorlige.

I Frankrike har 37 prosent av de spurte i undersøkelsen negative holdninger til jøder.

– Tallene er urovekkende både der og i mange land i Øst-Europa. I Skandinavia og Norge er det mindre negative holdninger til jøder, men sterke negative holdninger til Israel, sier Foxman.

Ifølge ADL har et økt antall muslimske innvandrere i Europa økt de negative holdningene overfor jøder.

– Men den gamle antisemittismen på ytterste høyre side og blant radikale på venstresiden lever dessverre fortsatt, mener Foxman.

Han reiser ofte til Europa og diskuterer jødehat med statsledere der.

– Jeg var nylig i Berlin og ville gå i synagogen, men jeg slet med å finne den. Til slutt oppdaget jeg den. Den var gjemt bak en lang rad av politibiler, sier Foxman som mener synagoger i mange europeiske land nå er kamuflert for å unngå trusler og angrep.

Stolte amerikanske jøder

I New York er det ikke vanskelig å finne synagogene. I bydelen Park Slope i Brooklyn er det mange ulike. Mange forbinder kanskje Brooklyn med ortodokse jøder, men her finnes et vell av ulike retninger: Konservative synagoger, reformerte og svært liberale som kalles rekonstruerte. En stor andel av de seks millioner jødene som bor i USA i dag er dessuten sekulære.

Rachel Bruch er på vei til Park Slope Jewish Center der hun skal lede sangen i gudstjenesten denne søndagen.

Hun lyser opp når jeg spør om hun kan forklare hva det betyr for henne å være jødisk.

– Det er en veldig stor del av meg som jeg er veldig stolt av. Det er hvem jeg er og hva jeg praktiserer. Moren min er ikke jøde, men faren min er israelsk og jeg valgte derfor å konvertere, forteller hun. Rachel utdanner seg nå for å bli kantor. Hun liker å bo her i Brooklyn fordi det er så mange ulike kulturer her.

– Det er også et spennende sted å være jødisk fordi her finnes en bred jødisk kultur, sier hun.

94 prosent av amerikanske jøder stolte

At det er noe ganske annet å være jødisk i USA enn i Europa bekrefter Jane Eisner, som er redaktør for den største jødiske avisen i USA, The Forward.

– I en meningsmåling nylig svarte 94 prosent av de spurte jødene at de var veldig stolte av å være jødiske. Det er en veldig høy andel. Samtidig er mange også her urolige for at økt hat mot Israel skal gjøre føre til negative holdninger overfor jøder også her.

– Selv i New York har jøder blitt angrepet på gata i sommer, forteller Eisner.

Det er imidlertid noe helt annet enn i Europa.

Jane Eisner mener årsaken er at USA er et mer mangfoldig samfunn.

– Vi verdsetter mangfold her i USA på en helt annen måte enn i Europa. Derfor tror jeg også at jøder her i dag føler seg komfortable med å utøve politisk makt på en måte jøder i Europa ikke gjør, sier Eisner.

Hun mener imidlertid at krigen i Gaza skaper bekymring.

– Mange har problemer med å skille mellom det Israelske myndigheter foretar seg, og jøder. Det er stor debatt om Israel også blant jøder her i USA, sier Eisner.

– På tide å slå av lyset?

Abraham Foxman reiser stadig til Europa for å møte statsledere og diskutere holdninger til jøder.

– Lenge benektet for eksempel franske presidenter som Jacques Chirac at det var antisemittisme der. Nå er holdningene endret, mener han.

I Frankrike måler vi sterkere antisemittisme enn i mange andre europeiske land, men det er likevel positivt at franske myndigheter nå jobber likevel hardt med dette. De har en egen task forse på regjeringsnivå som jobber mot antisemittisme.

Likevel blir Foxman og kollegene hans bekymret når de snakker med jødiske ledere i for eksempel Frankrike.

– Flere sier til meg at de ikke ser noen framtid for praktiserende jøder i sitt land. Det vil snart være på tide å slukke lyset og dra sier de, forteller Foxman. Få europeiske jøder flytter til USA på grunn av dette, men mange har de siste årene flyttet til Israel, forteller han.

– Det er veldig trist hvis det ikke er rom for et jødisk liv i Europa i fremtiden, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt