NRK Meny
Normal

Taiwanske fiskebåter seiler inn i kampen om omstridte øyer

Flere enn 60 taiwanske fiskebåter er på vei til de omstridte øyene både Japan, Taiwan og Kina gjør krav på. Ti patruljebåter følger dem.

Taiwanske fiskebåter på vei

Taiwanske fiskebåter på vei til de omstridte øyene nordøst for Taiwan.

Foto: PICHI CHUANG / Reuters

Det er ventet at fiskebåtene kommer fram tirsdag morgen.

– Vi vil gjøre alt for å beskytte våre fiskere og vi utelukker ikke at vi vil bruke makt, hvis Japan angriper, sier Wang Chin-wang i den taiwanske Kystvakten.

Fiskebåtene har med seg skilt der det står skrevet på kinesisk: «Diaoyutai tilhører Taiwan» og «Vi kjemper for fiskernes rett til å overleve».

Kinesiske fartøy i samme område

Tidligere i dag tok kinesiske marinefartøy seg inn i farvannet japanerne gjør krav på. Japanske myndigheter har protestert mot de kinesiske båtene, og båtene trakk seg ut av området etter kort tid, melder nyhetsbyrået Reuters.

Den kinesiske Hav-Administrasjonene, som kontrollerer båtene, sier det dreier seg om sivile skip som forsvarer landets rettigheter, melder Kinas offisielle nyhetsbyrå Xinhua.

Søndag avlyste en kinesisk delegasjon sin reise til Tokyo der de skulle markere 40-årsmarkeringen av normaliseringen av forholdet mellom de to landene.

Farvannet rund øyene, som kalles Senkaku i Japan and Diaoyu i Kina er rikt på fisk, men det er også mulig det inneholder energireserver.

Den japanske statsministeren Yoshihiko Noda har advart om at Beijings holdning i denne saken kan få konsekvenser for den kinesiske økonomien.

Voldelige demonstrasjoner

Det har tidligere vært voldelige demonstrasjoner og angrep mot japanske interesser i mange byer i Kina. Flere japanske bilfabrikker stengte sine anlegg i Kina på grunn av uroen.

Striden om øyene og farvannet rundt er blitt ytterligere trappet opp etter meldingene om at Japan skal ha kjøpt tre av øyene fra en privatperson. Og temperaturen steg da kinesiskvennlige aktivister gikk i land på den omstridte øygruppen.

De ble arrestert av de japanske myndighetene og deportert. Få dager senere kom nasjonalister fra Japan til øyene og heiste det japanske flagget i en demonstrasjon som ble skarpt fordømt i kinesiske medier.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt