– Hvor var politiet og innenriks-ministeriet i Egypt? Hvor var de?

Dagen etter at minst 74 av Al-Ahly-tilhengerne ble drept spør supporterne deres om hvor politiet og sikkerhetsstyrkene var under blodbadet.

Al Ahly-supporteren Mohammed Said (t.v.) trøstes av en venn

Al-Ahly-supporteren Mohammed Said (t.v.) trøstes av en venn utenfor klubblokalene i Kairo.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

– De begynte å kaste stein på oss allerede da vi kom til Port Said. De kastet stein på bussen og knuste alle (vindus)rutene. Hvor var politiet og innenriksministeriet i Port Said? Hvor var de?, sier Al-Ahly-tilhengeren Mohammed Said til NRK.

Mohammed Said var i Port Said under kampen mellom hjemmelaget Al Masri og og Kairo-laget Al-Ahly onsdag der minst 74 mennesker ble drept.

Al Ahly-supporteren Mohammed Said

Al-Ahly-supporteren Mohammed Said forteller om grusomme scener i Port Said onsdag.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Han kan fortelle om grusomme scener som utspilte seg etter kampen onsdag.

– Jeg var sammen med en 13 år gammel gutt. Han ble spiddet på et gjerde. Personer grep fatt i ham og kastet ham opp på gjerdet. Hodet hans traff en av gjerdestolpene, som var lange og spisse, sier Mohammed Said til NRK.

Grunnen til anklagene mot innenriksministeriet, er at det er de bestyrer sikkerhetspolitiet som kommer i tillegg til det vanlige politiet, og pleier å være dem som er ute på gatene

Samlet utenfor klubblokalene

Dagen etter tragedien har en del, men ikke alt for mange, tilhengere samlet seg utenfor Al-Ahlys klubblokaler i Kairo.

- Jeg kom hjem til Kairo med flyet som fraktet spillere og skadde. Siden har jeg vært her, utenfor klubblokalet, sier Mohammed Said til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fotballsupportere utenfor klubblokalet til Al Ahly

Fotballsupportere hadde samlet seg utenfor klubblokalet til Al-Ahly i Kairo torsdag morgen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Kairo-lagene samlet i sorgen

Vanligvis er rivaliseringen mellom de to Kairo-klubbene, Al-Ahly og Zamalek, blant de bitreste i fotballverdenen.

Flere mennesker har mistet livet i kamper mellom de to lagenes supportere gjennom årene.

Klubbsymbolet til Al Ahly

Klubbsymbolet til Al-Ahly på veggen utenfor klubblokalet.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

På 1970-tallet gikk det så langt at slåsskamper mellom lagenes tilhengere førte til at hele fotball-ligaen i Egypt ble avlyst ett år, skriver Guardian.

Etter tragedien i Port Said var supportere fra begge de to lagenes tilhengere samlet utenfor Al- Ahlys lokaler. De mener det er viktig å vise samhold og solidaritet med hverandre.

– Dette angår alle egyptere. Dette angår oss alle, sa en av supporterne til NRK.

Protestmarsj mot fotballforbundet

De to klubbenes supportere var tydelig i sjokk i morgentimene torsdag, og uttrykte det klart.

Supportere til Al Ahly og Zamalek

Supportere til Al Ahly og Zamalek gikk sammen i demonstrasjon til det egyptiske fotballforbundet torsdag.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Tilhengerne startet en marsj som gikk fra klubblokalene til kontorene til det egyptiske fotballforbundet. Personene ropte slagord mot militærrådet.

Lederen av det styrende Milititærrådet, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantwai, beklaget i går kveld det som hadde skjedd.

- Jeg beklager dypt det som skjedde, og kondolerer ofrenes familier, sa han til fotballklubben Al Ahlis fjernsynsstasjon.

Det er likevel ventet mer bråk i Kairo utover dagen der det er tillyst demonstrasjoner og en marsj senere i dag.

En av hovedveiene gjennom byen, den som går forbi hvor statsfjernsynet ligger, ble sperret av tidlig på morgenen, og Kairo forbereder seg på mer uroligheter.

Har avlyst derby

Fotballforbundet i Egypt har avlyst alle kamper i ligaen i ti dager fremover.

Blant de kampene som dermed er avlyst er Al-Ahlys neste hjemmekamp, som skulle vært det store Kairo-derbyet mot Zamalek onsdag 8. februar.

Video Uro i Egypt

Se bildene fra Port Said her.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt