Hopp til innhold

Offer for terror i Beirut: Familien ventet 10 dager på kondolanse fra Norge

Da norske Bilal Hammoud døde i terrorangrepet i Beirut møtte representanter fra libanesiske myndigheter opp i minnestund og begravelse, mens norske myndigheter avventet. Nå har familien endelig fått brev fra Erna.

Bilal Hammoud

Bilal Hammoud ble gravlagt i den sørlibanesiske byen Kafra, uten norsk oppmerksomhet. Flere libanesiske myndighetspersoner var tilstede.

Foto: Fadl Awad

– Det gjør meg vondt. Vi er født i Libanon, men har bodd det meste av livet i Norge. Mine foreldre sier at «dere er norske statsborgere, men de har ikke brydd seg om dere», sa terrorofferets bror, Jihad Hammoud, til NRK etter begravelsen.

Bilal Hammoud

Bilal Hammoud var kjent på Torshov i Oslo for sitt store smil, men var på besøk hos familien i Libanon da han ble drept i terrorangrepet.

Foto: Privat

NRK har jevnlig vært i kontakt med Utenriksdepartementet, som mener at de ikke har kunnet vise familien noen offentlig kondolanse, fordi de ikke har mottatt bekreftelse fra libanesiske myndigheter om at han er død.

Således ble Norges første kjente IS-offer gravlagt i Sør-Libanon og det ble holdt minnestund, uten at norske myndigheter viste ham og familien offentlig respekt. Libanons stortingspresident Nabih Berri og flere libanesiske ministre var til stede ved begge anledninger.

Brev fra Erna Solberg

Familien fikk tilbud konsulær bistand fra Utenriksdepartementet i forbindelse med gravferden, men opplevde det som smertefullt at de ikke fikk en offisiell melding om medfølelse.

Ali Hammoud og Jihad Hammoud

Bilal Hammouds far bor i Libanon, mens storebroren Jihad Hammoud måtte reise fra Oslo til Beirut da han ble kjent med den brutale nyheten om terrorangrepet.

Foto: Skjermdump KafraOnline.com

Etter det NRK kjenner til hadde Bilal norske identitetspapirer på seg da han døde, men norske myndigheter fastholder at de enda ikke har fått den offisielle bekreftelsen på at han er død.

Under en ny minneseremoni i helgen ble det likevel overlevert et kondolansebrev fra Norges statsminister, til Bilals libanesiske kone, Hanan Haidar.

– Jeg var sammen med den norske ambassadøren da hun leverte et brev fra Erna Solberg til familien, sier Fadl Awad, som er kameraten til avdøde, til NRK.

Utenriksdepartementet sier til NRK at brevet ikke er offentlig tilgjengelig.

– Det er begrenset hva vi oppgir av enkeltdetaljer når det gjelder oppfølging av pårørende, skriver kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl, men uttrykker stor respekt og sympati for den tragiske situasjonen familien er i.

– Personlig berørt

NRK fikk tilsendt en kopi av brevet fra kontakter i Libanon, og får i dag bekreftet fra Statsministerens kontor at følgende budskap er overlevert familien:

Brev fra Erna Solberg til Bilal Hammouds kone

Statsminister Erna Solberg skriver at hun er «personlig berørt over å ha mistet en kjær landsmann i de forferdelige terrorangrepene i Bourj el-Barajneh».

Foto: Privat

«På vegne av den norske regjering vil jeg uttrykke vår dype medfølelse med deg og dine barn i sorgen over å ha mistet deres kjære. Jeg er personlig berørt over å ha mistet en kjær landsmann i de forferdelige terrorangrepene i Bourj el-Barajneh».

Statsminister Erna Solberg skriver også at hennes tanker er hos enken og barna i denne vanskelige tiden.

– Jeg synes det er bra at noen har tenkt på oss. Vi er libanesere men likevel norske statsborgere. Det betyr mye for oss at de bryr seg om oss, sier Bilals storebror, Jihad Hammoud, som selv har bodd 30 år i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt