– Her ser bin Laden seg selv på tv

Det amerikanske forsvarsdepartementet offentliggjorde i kveld det som skal være en video fra Al Qaida-leder Osama bin Ladens hjem i Abbottabad.

Video – Her ser bin Laden på videoer av seg selv

NETT-TV: Denne videoen viser det som skal være Osama bin Laden slik han så ut før amerikanerne drepte ham

Videoen gir et innblikk i terrorlederens dagligliv i tiden før han ble skutt og drept av amerikanske spesialstyrker 1. mai, ifølge nyhetsbyrået AP.

Videoen er én av flere som amerikanerne kom over da de gjorde beslag i datamaskiner og harddiske i bin Ladens villa.

Ser seg selv på tv

Det ene opptaket som ble offentliggjort ved 19-tiden norsk tid, viser det som angivelig er Osama bin Laden som ser på videoopptak av seg selv.

Terrorlederen er tullet inn i et teppe, skjegget er grått og det er tydelig at han har blitt betraktelig eldre siden sist han var i offentligheten.

Video Osama bin Laden taler

NETT-TV: USA har frigitt flere videoopptak hvor Osama bin Laden forbereder seg på å spille inn propagandavideoer.

Sammen med videoen av en angivelig tv-tittende bin Laden, er det også frigjort en videotale og tre klipp hvor han øver seg på å holde tale.

Alle videoene er uten lyd, og det er ikke kjent når opptakene er gjort.

– Al-Qaidas kontrollsenter

Videoene ble ifølge CNN vist for journalister før de ble offentliggjort på TV. Et av opptakene er fra oktober eller november i fjor, mener TV-kanalen.

Det beslaglagte materialet viser at bin Laden var aktiv leder av terrornettverket al-Qaida. AFPs kilde sier at gjemmestedet var et aktivt kommando- og kontrollsenter for terrornettverket.

– Materialet viser at bin Laden hadde strategiske og operasjonell kontroll med al-Qaida, sier tjenestemannen.

Bin Laden skal ha hatt omfattende kontakt med ulike deler av al-Qaida-nettverket fra sitt skjulested i Pakistan, og dokumentene og opptakene viser at han selv deltok aktivt i planlegging av terroraksjoner.

Det er ventet at Al Qaida kommer til å publisere en video som ble tatt opp en uke før lederen deres ble drept. Her kommer han etter sigende med råd og anbefalinger i forbindelse med de arabiske revolusjonene i Midtøsten.

Spekulasjoner rundt drapet

Så langt er det ikke framlagt klare bevis på at bin Laden er død, og spekulasjonene minsket ikke i styrke etter at Barack Obama onsdag kunngjorde at han ikke har til hensikt å legge fram bildebevis for at de har tatt livet av terroristlederen.

Al Qaida gikk i ettertid ut og bekreftet at lederen og grunnleggeren av organisasjonen deres er død.

Ny bin Laden-video

En av videoene som Pentagon har offentligjort, viser bin Laden som spiller inn en tale.

Foto: REUTERS

USA hevder også at de sitter på DNA-materiale som med 99,9 prosent sikkerhet slår fast at det var bin Laden som ble drept i angrepet.

Videoene som nå er frigitt skal være nok et bevis på at Navy Seals drepte verdens mest ettersøkte terrorist denne uken. Samtidig viser de en forfengelig bin Laden som er besatt av hvordan han omtales i verdenspressen, skriver nyhetsbyrået AP.

Blod på gulvet

Selv om det ikke er offentliggjort bilder av Osama bin Ladens lik, har det likevel lekket ut både bilder og video fra åstedet.

Nyhetsbyrået Reuters publiserte torsdag flere bilder som blant annet viser ett av amerikanernes helikoptre som styrtet i bakgården til bin Ladens villa, samt bilder av tre blodige lik.

Video Her ble bin Laden drept

NETT-TV: Her ble bin Laden drept

En av personene på bildet skal ifølge Reuters være terrorlederens sønn.

ABC News var tidlig ute med et videoopptak som angivelig skal være gjort inne i villaen etter amerikanernes operasjon. Videoen viser at rommene bærer preg av kamp, og gulvene er dekket av blod.

SISTE NYTT

Siste nytt