Odins soldater fra innsiden: Kjønnsdiskriminering og grov rasisme

Svenske Odins soldater-medlemmer skal ha delt grove, kjønnsdiskriminerende bilder i private chattegrupper, viser granskning gjort av svenske journalister.

Finland Vigilantes

PATRULJERER GATER: «Odins soldater» ble startet i Finland som en reaksjon på det økte antallet flyktninger og asylsøkere. I februar i år begynte den norske gruppen å patruljere gatene i Norge. I Sverige har antall medlemmer økt kraftig de siste månedene.

Foto: Minna Raitavuo / Ap

Odins soldater sier de vil beskytte kvinner, men på innsiden viser de noe helt annet, skriver Aftonbladet.

Svenske journalister har de siste tre månedene gransket Odins soldater fra innsiden, med falske identiteter og skjult kamera. Funnene de har gjort sjokkerer.

En bildekollasj Aftonbladet har hentet fra en privat chattegruppe, viser to jenter: En liten jente med snørr under nesen, og en voksen kvinne med sæd i hele ansiktet. Under bildene står det «ved fireårsalder» og «ved 18-årsalder».

Kaller kvinner horer

Et annet bilde viser et kvinneansikt dekket i sæd, med teksten: «Når han sa at han ville at jeg skulle møte barna hans ansikt til ansikt.»

De heier fram hverandres meldinger og bilder. I den private chatten omtaler de kvinner som ekle feminister, horer og «venstrefitter». Både medlemmer og ledere publiserer grove, kjønnsdiskriminerende bilder.

På et tidspunkt diskuterer de også en kvinnelig reporter, og en av lederne oppfordrer medlemmene til å være forsiktig med hva de sier til henne. «Altså ikke som i chatten :)», skriver han.

Mange dømt for vold

Granskningen til Aftonbladet viser at medlemmer spøker om å skyte muslimer og oppfordrer til rasekrig. Flere av dem er dømt for seksuelle overgrep, trusler, mishandling og våpenbrudd.

– De skal beskytte landet mot voldtektsmenn og kriminelle. Samtidig er mange dømt for grov voldskiminalitet, også mot kvinner og barn, skriver journalistene som står bak granskningen.

I mars kartla NRK norske medlemmer av Odins soldater. Da fant de 14 av 20 sentrale medlemmer er tidligere straffedømte.

I tillegg følger nær 500 av gruppens Facebook-medlemmer grupper med høyreradikale, nynazistiske eller ultranasjonalistiske holdninger.

Grov rasisme

De svenske journalistene har fulgt gruppen helt fra etableringen og rekruttering av medlemmer. Over flere kapitler forteller de om de første møtene, gatepatruljeringen, demonstrasjoner, voldsdømte medlemmer og grov rasisme. Alt fra innsiden.

Aftonbladet viser hvordan medlemmene ler av hverandres grove, rasistiske utspill i den private chatten.

Et medlem skriver: «Vet du hva som er forskjellen mellom en ulykke og en katastrofe? Ulykke er når en båt full av somaliere synker. Katastrofe er om faenskapen kan svømme.»

Ekspert: – Smakløs humor

Øyvind Strømmen

IKKE BEKYMRET: Øyvind Strømmen er ikke bekymret over utsagnene, og omtaler dem som smakløse vitser. – Det forteller noe om hva folk tenker, men det er overdrevet, sier han.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er stor spennvidde i det Aftonbladet omtaler. Det strekker seg til drøyere uttalelser, der poenget er å skyte muslimer, men i utgangspunktet er det smakløse vitser, sier Øyvind Strømmen, journalist og ekspert på høyreekstremisme.

Han er ikke sjokkert over humoren, men sier det er verdt å legge merke til at man har innslag av folk med høyreekstrem bakgrunn og voldsdommer.

– Men en del av medlemmene er folk som i hovedsak søker sosialt fellesskap. Skal man drøfte dette, må man også se på sosioøkonomiske forhold. For mange handler det om fellesskap, ikke det politiske, sier Strømmen.

SISTE NYTT

Siste nytt