Hopp til innhold
Urix forklarer

Odinga har nøkkelen til Kenyas skjebne

NAIROBI (NRK): Alles øyne i Kenya er rettet mot opposisjonslederen Raila Odinga. Hans neste utspill kan avgjøre om deler av landet eksploderer i vold og opptøyer.

Raila Odingas støttespillere

STØTTESPILLERE: – De som liker meg, liker meg for mye, og de som hater meg, hater meg med lidenskap, har Raila Odinga sagt om seg selv.

Foto: Marco Longari / AFP

Valgthrilleren fortsetter og spenningen øker i dette sentrale landet i Øst-Afrika.

Opposisjonen hevder å ha bevis på at deres kandidat, Raila Odinga, har vunnet valget. De krever at han utropes til landets president.

Samtidig viser de foreløpige valgresultatene at den sittende presidenten Uhuru Kenyatta, vinner valget med klar margin.

Opposisjonen hevder det har vært omfattende valgfusk, og Raila Odinga kaller valget et bedrageri og en stor tragedie for Kenya.

Nå spør alle seg hva Odinga vil gjøre når valgresultatet trolig offentliggjøres i dag.

Valgkommisjonen har opplyst at de siste tallene vil komme inn til valgkommisjonens hovedkvarter i Nairobi i dag. Deretter skal tallene kvalitetssikres før resultatet blir offentliggjort.

Politikk er lidenskap i Kenya

– De som liker meg, liker meg for mye og de som hater meg, hater meg med lidenskap, har Raila Odinga sagt om seg selv.

Det sier mye om følelsene som er i spill.

Det er ingenting som tyder på at Odinga vil akseptere utfallet. Partiets kampanjesjef Musalia Mudavadi hevdet torsdag at konfidensielle kilder i valgkommisjonen har avslørt det faktiske valgresultatet.

Raila Odinga på pressekonferanse i Nairobi etter valget

På pressekonferansen til opposisjonen torsdag ettermiddag var budskapet at «folk skal holde seg i ro – inntil videre».

Foto: Thomas Mukoya / Reuters

Det skal ifølge opposisjonen vise at Raila Odinga har vunnet valget med 286.000 stemmer.

Onsdag hevdet Odinga at det nye elektroniske valgsystemet var hacket og manipulert. Lederen for valgkommisjonen avviser dette, men sier at hackere forsøkte å manipulere valgresultatet, uten å lykkes.

Samtlige valgobservatører har uttrykt tillit til valgprosessen. Den amerikanske sentatoren John Kerry kom med en oppfordring til Odinga:

– Jeg vet hvordan det kjennes å tape, men man må gå videre, sa Kerry.

Det spørs om Odinga lytter til ham. Opposisjonen har bedt folk holde seg i ro, men gjort det klart at «det kan komme en tid da vi må kalle dere til handling».

Størstedelen av Kenya var rolig onsdag, men folk tok til gatene i flere av kjerneområdene til opposisjonen like etter at Odinga kom med disse beskyldningene.

I havnebyen Kisumu ved Victoriasjøen ropte folk «Uten Raila - ingen fred». I flere slumområder i hovedstaden var det opptøyer. Minst fire mennesker ble drept i valgrelatert vold.

Torsdag meldes det om at marked er brent ned i Garissa. I slummen Kibera ropte unge menn slagord og brant bildekk, og det har også vært sammenstøt mellom politi og demonstranter i det fattige området Kawangware i Nairobi.

Det ulmer i Kenya. Spørsmålet nå er om Odinga vil helle bensin på bålet eller ikke.

De viktige ordene

Dette er fjerde gang den 72 år gamle opposisjonslederen stiller til valg og trolig hans siste. Raila Odinga vet at hans ord har makt.

Hvilke ord han velger når valgresultatet offentliggjøres, kan avgjøre Kenyas skjebne.

Frykten er at han ber folk gå ut for å protestere. Da kan deler av landet eksplodere i voldelige opptøyer, slik det gjorde for ti år siden.

I 2007 satt Odinga også med den avgjørende nøkkelen. Da han tapte valget den gangen, ba han folk ta til gatene. Det satte Kenya i brann.

Partipolitikken i Kenya går langs etniske skillelinjer, og naboer ble til fiender. Flere hundre tusen ble tvunget på flukt, rundt 1400 mennesker ble drept i opptøyene. Også den gangen kom Raila Odinga med anklager om at valget var rigget. Han sa at «vi sørger over det kenyanske demokratiets død.» Retorikken er svært lik denne gangen.

Men Raila Odinga valgte andre ord da han tapte valget i 2013. Han tok nederlaget til rettsalen og aksepterte utfallet. Da gikk valget også relativt fredelig for seg.

På pressekonferansen til opposisjonen var budskapet at «folk skal holde seg i ro – inntil videre».

Det bidrar neppe til å berolige alle som frykter hva Raila Odinga vil si når resultatet annonseres. Kenya holder fortsatt pusten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Stoltenberg til Tyrkia for å diskutere svensk Nato-søknad med Erdogan

Ukraina og Sverige står høyt på agendaen på Nato-møtet i Oslo i dag. – Det er i Natos interesse å få Sverige inn så raskt som mulig, sier Jens Stoltenberg.