Occupy-bevegelsen vokser stadig

– Occupy-bevegelsen vokser seg sterkere ettersom flere krigsveteraner, fagforeninger og afroamerikanere slutter seg til, sier Tiago Matos, som har fulgt demonstrasjonene på nært hold.

Occupy Wall Street-bevegelsen i Zucotti Park

Flere tusen demonstranter var tirsdag tilbake på «Liberty Square» på nedre Manhattan, etter at politiet tidligere i uka tømte plassen og ryddet vekk teltleirer.

Foto: Henny Ray Abrams / Ap

tiago matos

Tiago Matos har fulgt Occupy Wall Street på nært hold i flere måneder.

– Det ser litt ut som en festival, men alle som har vært på en festival vet at der er det mye ansvarsfraskrivelse. Her er det akkurat det motsatte, sier Tiago Matos, og beskriver teltleiren demonstrantene har bodd i siden 17. september som godt organisert.

Matos har akkurat kommet hjem fra New York, der han har deltatt i alle de store markeringene rundt Zuccotti Park, eller Liberty Square, som demonstrantene selv kaller plassen. I tillegg har han vært med på demonstrantenes generalforsamlinger og møter i bevegelsens strategigruppe.

– Når flere grupper

– Bevegelsen har utvidet seg betraktelig. Nå tar de aksjonsformen inn der folk bor og til nye grupper, sier Tiago Matos.

Initiativene Matos snakker om er Occupy your block, som handler om å arrangere grupper og aktiviteter i demonstrantenes egne nabolag, og Occupy the hood, som går ut på å nå ut til "people of color", eller fargede.

– I begynnelsen var de fleste av demonstrantene hvite, unge nyutdannete amerikanere. Jeg har overhørt samtaler om afroamerikanere som kom ned for å være med på aksjonene, men som ikke følte seg representert på grunn av den etniske sammensetningen, sier Matos.

Han mener bevegelsen nå har greid å nå ut til langt flere, og at dette spesielt merkes på dem som kommer innom i helgene.

Occupy Wall Street

Teltleiren i Zuccotti Park før politiet fjernet demonstrantene tirsdag 15. november.

Foto: Mark Lennihan / Ap

– De som bor der i ukedagene er fremdeles hovedsakelig unge, nyutdannete, arbeidsledige mennesker med høye studielån. Men i helgene strømmer langt flere til. Det er folk i alle aldre, barnefamilier, eldre og professorer, sier Matos, som mener tilfanget av nye grupper har gitt bevegelsen ny giv.

Fagbevegelsen med

Matos mener det også har vært viktig for bevegelsen å få med fagforeningene.

– Fagbevegelsen er sentral for å nå ut til folk på arbeidsplassene, sier Matos, som mener at støtten fra fagforeningene er viktig for bevegelsen, selv om de ikke deltar på alle markeringene.

Ifølge The New York Times blir båndene mellom fagbevegelsen og Occupy-bevegelsen stadig sterkere.

Nurses

Fagorganiserte sykepleiere demonstrerte sammen med andre fagforeninger og Occupy-demonstranter i San Fransisco 3. november.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

I Oakland inviterte Occupy-bevegelsen til generalstreik 2. november. Flere store fagforeninger sluttet seg til streiken, og demonstrasjonene resulterte i at havna i Oakland ble stengt.

Les: Protester stengte havna i Oakland

Meningsmålinger har vist at et flertall av USAs befolkning støtter Occupy-bevegelsen.

– Selv om det ikke er så mange demonstranter på Liberty Square så har bevegelsen oppnådd mye i form av en bevisstgjøring rundt sosiale og økonomiske ulikheter, sier Matos.

Irak-veteraner stor betydning

Han mener den økte støtten fra krigsveteraner også har stor betydning. Organisasjonen "Veterans for Peace" har støttet demonstrasjonene lenge. Men ifølge Matos var det først da Irak-veteranen Scott Olsen ble hardt skadd under en politiaksjon mot demonstrantene i Occupy Oakland at veteranene virkelig strømmet til.

Scott Olsen

Irak-veteranen Scott Olsen blir båret vekk av demonstranter etter å ha blitt truffet i hodet av en tåregassbeholder 25. oktober.

Foto: KIMIHIRO HOSHINO / Afp

– At det var en Irak-veteran som ble truffet av en tåregassgranat mobiliserte mange veteraner som ikke var politisk bevisste fra før. Veteraner har en spesiell måte å tenke på, som slår ut når politiet dukker opp i opprørsutstyr. Når disse menneskene, som har dratt til utlandet og tenkt at de skal forsvare amerikanere, ser at folk som lever ut rettighetene sine blir møtt med undertrykkelse, reagerer de, sier Matos.

Han mener veteranene, med sin spesielle rolle i det amerikanske samfunnet gir bevegelsen en spesiell styrke og legitimitet.

– Demokratisk lab

Mange har kritisert Occupy-bevegelsens demokratiske strukturer, og ment at de er lite effektive og at de hindrer bevegelsen i å komme opp med konkrete krav.

Matos mener derimot at eksperimenteringen med alternative demokratiske metoder er en viktig kjerne i det bevegelsen står for.

– Demonstrantene ønsker ikke å formulere enkeltkrav. I stedet er det et mål i seg selv å være et slags forsøkslaboratorium for å prøve ut nye demokratiske former, sier Matos.

– Det handler om å skape en form for direkte demokrati, de ønsker innflytelse over ting som har stor påvirkning på livene deres, forteller han.

Occupy Veterans

Krigsveteraner deltar i protestmarsj forbi New York-børsen 2. november.

Foto: Bebeto Matthews / Ap

Matos har selv deltatt på allmøter og møter i demonstrantenes strategigruppe. Her diskuterer store og små temaer, alt fra ideologi til om man skal henge opp plakater som oppfordrer demonstrantene om å ta hensyn til de som jobber i nærheten av teltleiren og som ikke deltar i markeringene.

– Det foregår politiske diskusjoner hele tiden, både på møtene og utenfor. Mange kommer for å lære, og det holdes hele tiden ulike foredrag etterfulgt av diskusjoner, sier Matos.

Han beskriver stemningen i Zuccotti Park, eller Liberty Square, som optimistisk.

– Det som er interessant er hvordan folk snakker med hverandre. De prater om livene sine i en politisk kontekst, og det foregår politiske diskusjoner hele tiden, om alt fra forholdet mellom USA og Iran til hvordan huset til noen ble tatt av banken.

Matos tror bevegelsen kan vokse seg enda større i framtida.

– Nå har det gått to måneder, og det skjer ting hele tiden som skaper entusiasme. Flere grupper kommer til, og det blir spennende å følge med på hva som skjer videre, avslutter Matos.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt