Hopp til innhold

Öcalan ber PKK legge ned våpene og trekke seg ut av Tyrkia

Titusener hadde samlet seg i gatene i Diyarbakir da den fengslede kurdiske opprørslederen Abdullah Öcalan ba om våpenhvile etter nesten 30 år med borgerkrig.

Hundretusen samlet seg i Diyarbakir

Mange hadde samlet seg i Diyarbakir for å feire Newroz og høre Öcalans fredsbudskap.

Foto: - / Afp

Det melder tyrkisk statlig media i dag.

Den fengslede opprørslederen ber PKK legge ned våpnene og trekke seg ut av tyrkiske områder. Uttalelsen ble lest opp i det som regnes som hovedstaden i den kurdiske delen av Tyrkia, Diyarbakir.

– Vi har nå kommet frem til en tid der våpnene bør legges ned, og våre styrker bør trekke seg ut av Tyrkia. Dette er ikke slutten, men begynnelsen. Begynnelsen på en ny politikk, skriver Öcalan i et brev som ble lest opp i Diyarbakir.

Et brev og en uttalelse som blir møtt med glede fra tyrkisk side.

– Språket er et fredens språk. Nå må vi se at det blir fulgt opp i handling, sier Tyrkias innenriksminister Muammer Güler ifølge nyhetsbyrået Anatolia.

Blodig borgerkrig

Krigen mellom Tyrkia og opprørsgruppen PKK har siden 1984 tatt livet av om lag 45.000 mennesker. Nå er det håp om at det snart vil bli innledet offisielle fredsforhandlinger mellom Tyrkias regjering og kurdiske politikere.

I dag er det persisk nyttårsfeiring, Newroz, noe som også er kurdernes frigjøringsdag, og på forhånd hadde den fengslede opprørslederen annonsert at dagen i dag vil bli historisk.

Mange har derfor lenge spekulert i om han ville annonsere en våpenhvile.

Håp om varig våpenhvile

Öcalan som har sittet fengslet alene på øya Imrali like utenfor Istanbul i 14 år etter at han ble arrestert av tyrkiske spesialsoldater i Kenyas hovedstad Nairobi i 1999.

I Diyarbakir hadde titusenvis av mennesker samlet seg for å høre kunngjøringen som kom i brevs form og ble lest opp både på tyrkisk og kurdisk.

Forhandlinger og ensidige våpenhviler har det også vært tidligere, men denne gangen ser det ut til å være mer vilje til løsninger på begge sider i samtalene.

– Tidligere ville det vært utenkelig at Öcalan skulle sittet på den andre siden av dette bordet og forhandlet med den tyrkiske regjeringen. Men nå er dette en helt nødvendig del av prosessen for en fredsløsning, sier Pinar Tank, seniorforsker og Tyrkia-spesialist ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo til NTB.

Tank mener det er umulig å spå om denne prosessen vil føre fram.

– Det er for mange faktorer inne i bildet til at man kan si noe sikkert om dette, men dette er det mest seriøse forslaget så langt, sier seniorforskeren.

SISTE NYTT

Siste nytt