Resterende observatører løslatt øst i Ukraina

Pro-russiske opprørere øst i Ukraina har løslatt de fire siste observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) som de holdt fanget, opplyser organisasjonen lørdag.

Mark Etherington, nestkommanderende for OSSEs observatøroperasjon til Ukraina

Mark Etherington, nestkommanderende for OSSEs observatøroperasjon til Ukraina, snakker med pressen etter å ha møtt personer fra OSSEs team som ankom Donetsk. Gislene ble løslatt fra opprørernes fangenskap i byen.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

– Vi kan bekrefte at fire medlemmer av vårt Donetsk-stasjonerte team nå har blitt løslatt, etter 32 dager i fangenskap, opplyser OSSEs observatørstyrke på sin Facebook-side.

OSSE-talsmann i Ukraina Michael Bociurkiw opplyser til NTB lørdag kveld at observatørene er uskadd og i godt humør.

Observatørene har vært holdt fanget av opprørerne siden slutten av mai.

De fire befinner seg lørdag kveld på et hotell i Donetsk og ble tatt imot av Mark Etherington, som er nestsjef for observatørstyrken i Ukraina tilføyer Bociurkiw.

Fire også torsdag

Opprørerne løslot torsdag de fire første av gruppen på åtte som ble bortført av prorussiske separatister 29. mai.

EU-ledere har satt løslatelsen av gisler innen mandag som ett av kravene til opprørerne Øst i Ukraina.

Den estiske OSSE-observatøren Tonis Asson (t.h.) sammen med Estlands utenriksminister Urmas Paet

LØSLATT: Estiske Tonis Asson (t.h.) var blant de fire OSSE-observatørene som ble løslatt tidligere i uken. Her er han sammen med Estlands utenriksminister Urmas Paet på flyplassen ved landets hovedstad Tallinn lørdag.

Foto: RAIGO PAJULA / Afp

Opprørerne, Russland og andre parter i Ukraina-konflikten må innfri en rekke krav innen mandag: Å bli enig om forhold rundt våpenhvilen, overgi grenseposter til myndighetene i Kiev, løslate gisler, og å gå i gang med seriøse samtaler om å gjennomføre Porosjenkos fredsplan.

Tre drept tross våpenhvile

Natt til lørdag kunngjorde Ukrainas president Petro Porosjenko at han forlenger våpenhvilen med opprørerne til mandag ettermiddag.

Likevel ble tre ukrainske soldater drept lørdag, da prorussiske opprørere angrep en militærpost som var bemannet av regjeringens «antiterroraksjon» øst i Ukraina, i nærheten av Slavjansk. Det opplyser Oleksij Dmitrasjkovskij, en ukrainsk militær talsmann, til nyhetsbyrået Interfax.

– Som et resultat av at opprørerne skjøt mot posten i nærheten av Slavjansk ble tre medlemmer av de ukrainske styrkene drept og en ble såret, sier talsmannen til nyehtsbyrået.

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?