Hopp til innhold

Observatørene må forlate Syria

FNs sikkerhetsråd vedtok i dag å avslutte oppdraget til observatørene i Syria.

FN-observatører i Syria

FN-observatører på oppdrag i Syria. Det er nå bare 110 observatører igjen i Syria.

Foto: - / Afp

– Det er ikke lenger grunnlag for å fornye mandatet til UNSMIS-styrken, sa den franske FN-ambassadøren Gerard Araud etter FN-møtet torsdag.

Han begrunnet det med at FN-observatørene aldri lykkest i forsøkene på å få dempet konflikten i Syria .

– Vilkårene for å fortsette observatørarbeidet ble ikke oppfylt, sa Araud.

Gerard Araud

Gerard Araud under møtet i Sikkerhetsrådet torsdag.

Foto: Richard Drew / Ap

Mandatet til de 300 FN-observatørene, som inntil midten av juli ble ledet av den norske generalmajoren Robert Mood, går ut ved midnatt søndag.

Observatørstyrken som ble sendt til Syria var en del av Kofi Annans sekspunkts fredsplan.Det er nå bare 101 observatører igjen i Syria i tillegg til sivile arbeidere. De befinner seg i Damaskus fordi borgerkrigen tvang dem til å innstille det meste av virksomheten i juni.

På sikkerhetsrådets møte torsdag ble det lagt en plan med FNs generalsekretær Ban Ki-moon om å opprette et kontaktorgan i Damaskus for å overvåke hendelser. Det vil trolig være mellom 20 til 30 personer, blant dem politiske, humanitære og militære, som vil være stasjonert på et kontor der. Assad skal ha godkjent at FN setter opp kontoret, ifølge Al Jazeera.

Les også: Minst 30 drept og såret i luftangrep i Azaz

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Syria

Onsdag eksploderte en bombe like ved hotellet der FN-observatørene er innkvartert i Damaskus.

Foto: SANA / Reuters

Nytt møte

Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer, Russland, Kina, USA, Storbritannia og Frankrike skal møte representanter fra flere land i Midtøsten fredag for å diskutere situasjonen.

Splittingen mellom vestligeland på den ene siden og Russland og Kina på den andre er dypere en noen gang. Den russiske FN-ambassadøren Vitaly Tsjurkin beklager likevel at oppdraget til FN-styrken nå ble avsluttet.

Kina og Russland har allerede lagt ned veto mot tre FN-resolusjoner fordi de mente de inneholdt for ensidig kritikk av regimet til president Bashar al-Assad.

Mange drept nær Aleppo

Regimet til president Bashar-al-Assad holder fram med å bombe byer som opposisjonen kontrollerer. Det er ikke kjent hvor mange som har mistet livet i dag, men i går ble minst 40 personer drept i et flyangrep mot byen Azaz. Folk leter desperat etter levende og døde i ruinene i området som ble rammet. Om lag 2 millioner mennesker trenger nå nødhjelp.

– Det er nok nå. Jeg tar med meg familien og reiser til Tyrkia i dag. Dette er hva Bashar al-Assad gjør mot oss. Å leve et liv her er umulig, sa Jomaa, et vitne nyhetsbyrået Al Jazeera har snakket med.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.