NRK Meny
Normal

Obamas onkel arrestert i USA

President Barack Obamas onkel, som skal ha oppholdt seg i USA ulovlig, ble forrige uke arrestert for å ha kjørt bil og nesten krasjet med en politiet mens han var påvirket av alkohol.

USAs president Barack Obama

Onkelen til USAs president Barack Obama ble forrige uke arrestert i Massachusetts. Han holdes nå fengslet av amerikanske innvandringsmyndigheter.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

Det er Massachusetts-avisen Metro West Daily News som først meldte saken om Obamas «onkel Omar».

Krasjet nesten med politibil

Pågripelsen skal ifølge avisen The Australian gi et svar - om enn et flaut et for Det hvite hus - på mysteriet omkring skjebnen til en slektning som presidenten nevner i sin bok «Dreams of My Father». Der skriver president Obama at en i familien hans flyttet fra Kenya til USA på 1960-tallet.

Onyango Obama ble pågrepet utenfor Chicken Bone Saloon i byen Framingham i delstaten Massachusetts kl 19.10 den 24. august. Ifølge politiet krasjet Obama nesten med en politibil og hevdet etterpå at han selv hadde forkjørsrett.

Ifølge Metro West Daily News klarte ikke Obama å bestå flere alkoholtester, og et dokument fra distriktsretten i Framingham viser at Obama hadde mer alkohol enn lovlig i blodet.

Obama er nå tiltalt for å ha kjørt bil i påvirket tilstand, for farlig kjøring og for å ikke har brukt blinklyset.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Onkelen som dro og aldri kom tilbake

Han blir nå tatt hånd om av USAs innvandringsmyndigheter, ICE (Immigration and Customs Enforcement), som har hatt en arrestordre på ham. ICE har tidligere beordret ham tilbake til Kenya.

Fra fødselsdatoen til Onyango Obama har det blitt fastslått at han er samme «onkel Omar» som president Obama skriver om i sin bok fra 1995. Der nevner presidenten «onkelen som for 25 år siden dro til USA og aldri kom tilbake».

I 2008 lette avisen The Times etter onkel Omar, men fant bare hans søster. Kvinnen president Obama kaller for tante Zeituni bodde da som ulovlig innvandrer et sted i Boston. Onkel Omar og tante Zeituni er begge barn av president Obamas bestefar Hussein Onyango Obama og hans tredje kone, Sarah.

Sarah Hussein Obama

Sarah Hussein Obama, presidentens «Granny», er moren til 67-åringen som er arrestert.

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

President Obama kaller Sarah for «Granny» fordi hun oppdro hans far, Barack Sr, som var Hussein Obamas sønn fra hans andre ekteskap.

Bekrefter at han er presidentens onkel

The Times fant i 2008 ut at det bodde en O. Onyango Obama, med fødselsdato 2. juni 1944, et sted i utkanten av Boston. Der var han kjent som Obama Onyango. Ifølge Framingham-politiets dokumenter ble den Onyango Obama som i forrige uke ble arrestert, også født 3. juni 1944.

På rettsmøtet dagen etter arrestasjonen sa Obama seg ikke skyldig, men ble holdt fengslet på grunn av ICEs arrestordre.

Hans søster Zeituni vant til slutt retten til å bli i USA etter en kamp i retten. Onyango Obama har bedt samme advokat som søsteren hadde, om å representere ham i retten. Hun bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at hennes klient er presidentens onkel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt