NRK Meny
Normal

Obama lettet over krisepakken

- En milepæl på veien til å få økonomien tilbake på rett kjøl, sier USAs president etter at krisepakken ble vedtatt fredag kveld.

Barack Obama
Foto: JASON REED / Reuters

Barack Obama er lettet over at hans omfattende og omstridte stimuleringspakke for den amerikanske økonomien er vedtatt i Kongressen.

Krisepakken på 787 milliarder dollar fikk fredag flertall i Representantenes hus og kom seg dermed forbi første hindring. Nå skal den nye loven sendes tilbake til Det hvite hus for undertegnelse. Det er ventet å skje tidlig neste uke.

Senatet vedtok sent fredag kveld Obamas enorme stimuleringspakke på 787 milliarder dollar, over 5.300 milliarder kroner, med 60 mot 38 stemmer. Tidligere på kvelden hadde Representantenes hus stemt for pakken med 246 mot 183 stemmer.

- Jeg vil undertegne dette lovforslaget raskt, og deretter skal vi iverksette umiddelbare tiltak for å få folk tilbake i arbeid, sa Obama i en radiotale lørdag.

Ved hjelp av økt offentlig pengebruk og skatteletter er håpet at politikernes vedtak skal kunne hjelpe den amerikanske økonomien ut av en dyp krise.

Håp om å redde jobber

President Barack Obama har bedt Kongressen om å behandle de økonomiske tiltakene så fort som mulig, og helst før helga er omme.

I taler har han uttrykt et håp om å kunne redde jobbene til 3,5 millioner amerikanere ved å ta vare på eller skape nye arbeidsplasser.

Tidligere denne uka utrykte presidenten at hvis politikerne ikke gjør noe nå kan situasjonen gå fra krise til katastrofe.

Les: - Fra krise til katastrofe

Kritikk

Republikanerne har kritisert pakken for å ha for mye fokus på økt offentlig pengebruk, og for lite på skatteletter.

- Det eneste demokratenes stimuleringspakke vil gjøre er å stimulere til et større offentlig byråkrati og mer gjeld her i landet, sa en av de republikanske lederne, Mike Pence, før avstemningen i dag.

Hovedfokuset hos republikanerne har vært skatteletter, og for lave lettelser i forslaget som ble stemt over i dag var en av grunnene til at ingen av dem stemte for.

- Amerikanere flest vil spørre seg hva tretten dollar mer i uka kan gjøre for å få fart på økonomien, sa republikaneren Pence og henviste til hva som ville merkes av skattelettene i lommeboka til vanlige folk.

Men republikanernes forsøk på å få mer av pakken over fra store offentlige prosjekter til skatteletter fikk ikke støtte, og pakken ble vedtatt i Representantenes hus av demokratene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt