Hopp til innhold

Obama: Tror ikke FBI-sjefen prøvde å påvirke valget

Presidenten kaller James Comey en «mann med integritet og god karakter», men ville ikke kommentere hans beslutning om å gjenåpne etterforskningen av Clinton rett før valget.

James Comey og Barack Obama

STÅR VED HANS SIDE: Sittende president Barack Obama ønsker verken å kritisere eller forsvare FBI-direktør James Comeys beslutning om å gjenåpne etterforskningen av Hillary Clinton. Bildet viser de to da Obama utnevnte Comey til direktør for etterretningstjenesten FBI i 2013.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

I en offisiell uttalelse fra Det hvite hus mandag kommenterer president Obama at han mener FBI-direktøren er en «mann med integritet og god karakter», men at han «verken ønsker å forsvare eller kritisere» James Comeys beslutning om å gjenåpne etterforskning av Clintons epostkontrovers.

Talsperson, Josh Earnest, understreket at presidenten ikke sitter på noen egen informasjon om hvorfor James Comey valgte å offentliggjøre at FBI skal granske det nye funnet av over 650.000 e-poster eller hvilke hensyn som ligger til grunn for beslutningen.

FBI-direktør James Comey

FBI-direktør James Comey fikk sterk kritikk for å gå ut med nyheten om at de gjenopptar etterforskningen av Hillary Clinton i innspurten av valget.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Ifølge nyhetsbyrået Reuters tror ikke Obama at James Comey har en hemmelig agenda, på tross av at han har gjenåpnet etterforskningen mot den demokratiske presidentkandidaten kun dager før valget 8. november.

Sterk kritikk fra Clinton

Hillary Clintons valgapparat og presidentkandidaten selv rettet kraftig skyts mot FBI-direktøren da han offentliggjorde at de hadde oppdaget nye e-poster som «syntes å være relevante» for den tidligere etterforskningen av presidentkandidatens bruk av en privat e-postserver i hennes tid som utenriksminister.

– Det er ganske rart å komme med noe sånt rett før et valg, sa Clinton foran tilhengere i byen Daytona Beach i Florida lørdag.

Hillary benekter at de kontroversielle e-postene er en sak

– Det er ikke bare rart, det er enestående. Det er dypt problematisk fordi velgerne fortjener å få tilgang til all fakta. Så vi har oppfordret FBI-sjef James B. Comey til å forklare alt med én gang, få alle fakta på bordet, sa Hillary Clinton.

Kongressen ble varslet om saken fredag, og den slo ned som en bombe i innspurten på valgkampen i USA. Flere mener kunngjøringen bryter med etablert praksis i USA. Det er vanlig å være tilbakeholden med informasjon som kan påvirke resultatet, rett før et presidentvalg.

– Det er ikke bare rart, det er enestående. Det er dypt problematisk fordi velgerne fortjener å få tilgang til all fakta. Så vi har oppfordret FBI-sjef James B. Comey til å forklare alt med én gang, få alle fakta på bordet, sa Clinton.

Trump kommenterer de siste e-post avsløringene og kommer med spark til Huma Abedin og Anthony Weiner

Trump «takket» i dag Huma Abedin og Anthony Weiner for e-postavsløringen.

Henlagt i sommer

Da FBI avsluttet etterforskningen av Clintons-bruk av en privat e-postserver 5. juli i år kom de til at hun hadde vært ytterst uforsiktig, men det ble ikke tatt ut tiltale.

FBI fant den gang 110 e-poster som inneholdt hemmeligstemplet informasjon. Ytterligere 2.000 av de totalt 30.000 e-postene som FBI har gjennomgått, ble senere oppgradert til hemmelig status.

Trump

Ifølge Donald Trump kommer USA til å bli kastet ut i en «konstitusjonell krise» hvis Hillary Clinton vinner presidentvalget.

– Hillary vil trolig være under etterforskning i svært lang tid, sa den republikanske presidentkandidaten under et valgmøte mandag.

– Hun er uskikket og ukvalifisert til å være USAs president. Blir hun valgt, vil det dra regjeringen og landet vårt ned i en konstitusjonell krise som vi ikke har råd til.

Trump advarer om at USA kan havne i en situasjon der en president blir straffeforfulgt.

SISTE NYTT

Siste nytt