– Tiden er i ferd med å renne ut

USAs president Barack Obama sier landet nå har svært dårlig tid for å bli enige om vilkårene for å heve det føderale gjeldstaket. Han insisterer på en tverrpolitisk løsning.

Video Obama

Barack Obama holdt fredag en kort pressekonferanse om de vanskelige forhandlingene om det amerikanske budsjettet og det føderale gjeldstaket.

Foto: Nyhetsspiller

Barack Obama, sier det er mange måter å løse gjeldskrisen på, men at de nå begynner å gå tom for tid. Han hevder at et kompromiss er innen rekkevidde.

– Enhver løsning skal ha støtte fra begge partier og fra både Representantenes hus og Senatet, insisterer Obama.

– Ikke milevis fra hverandre

Fredag holdt presidenten en kort pressekonferanse om de vanskelige forhandlingene om det amerikanske budsjettet og det føderale gjeldstaket.

Her ba han sine egne demokrater og Republikanerne, som har flertall i Representantenes hus, om å bli enige om en avtale han kan signere senest tirsdag.

– Vi vil jobbe hele helgen for å finne en løsning. Partene er ikke milevis fra hverandre, sier Obama på en pressekonferanse fredag.

Om gjeldstaket ikke heves innen 2. august, vil ikke USA ha penger til løpende utgifter og tvinges til å misligholde sine lån.

Han understreker at folket i landet nå fortjener at de politiske lederne blir enige om en løsning så fort som mulig.

– Må ha løsning i løpet av helgen

Demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid, kunngjorde fredag at han ønsker å ta grep om situasjonene ved å gjennomføre en avstemming i løpet av helgen. Det er ifølge Reid den siste mulige løsningen for å redde USA fra mislighold, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Dette er sannsynligvis vår siste sjansje til å redde denne nasjonen fra økonomisk mislighold, sier Reid til Reuters.

Reids forslag innebærer en innsparing på 2.700 milliarder dollar over ti år og en heving av gjeldstaket til etter valget i 2012.

Han håper det til slutt blir vedtatt, med enkelte endringer for å tilfredsstille flertallet av republikanerne.

– De holder liv i krisen

Demokratene støtter Reids forslag til kriseplan, mens den republikanske presidenten i Huset, John Boehner på sin side har foreslått en sparepakke på 1.000 milliarder dollar i første omgang og en heving av gjeldstaket bare i år, med en ny runde neste år.

Den republikanske lederen i Senatet, Mitch McConnell kritiserer demokratenes håndtering av krisesituasjonen.

– Heller enn å jobbe mot en løsning i krisen, slik republikanerne gjør, har det demokratiske flertallet i Senatet vært mer opptatt av å sanke nei-stemmer for å holde denne krisen i live, uttaler McConnell ifølge Reuters.

Ber folk presse politikerne

Telefonlinjene i Capitol glødet etter at USAs president Barack Obama fredag oppfordret velgerne til å legge press på de folkevalgte om å bli enige om gjeldstaket.

Kort tid etter Obamas fjernsynssendte tale ble det umulig å komme gjennom på telefon til senatorene og representantene i den amerikanske kongressen.

Midt på ettermiddagen fredag ble det i løpet av én time registrert 36.000 innkommende anrop i Representantenes hus, ifølge kommunikasjonssjef Dan Weiser. Det er 12.000 mer enn normalt.

– Vær så snill, til hele det amerikanske folket, fortsett innsatsen, sa Obama. Mandag var første gang presidenten oppfordret velgerne direkte til å legge press på sine representanter i forhandlingene om det amerikanske gjeldstaket, og fredag gjentok han meldingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt