Obama: Store kutt i 2012-budsjettet

USAs president Barack Obama venter økt vekst og mindre arbeidsledighet i tiden framover, men varsler samtidig kraftige kutt i budsjettet for 2012.

Budsjettdirektør Jack Lew (t.v.), USAs president Barack Obama og utdanningsminister Arne Duncan

Budsjettdirektør Jack Lew (t.v.), USAs president Barack Obama og utdanningsminister Arne Duncan i Washington før avreise til Baltimore mandag.

Foto: Charles Dharapak / Ap

Obamas budsjett for 2012

En bunke med Obamas budsjett for 2012 fotografert i Washington.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

Det kom fram da Obama la fram sitt budsjettforslag i Baltimore i ettermiddag.

For selv om det var positive tegn å spore, er det store kutt som må til for å få dem amerikanske økonomien på rett kjøl igjen.

Obama sa han ventet at den amerikanske økonomien vil vokse med 3,6 prosent neste år. Det er høyere enn IMFs prognoser, melder nyhetsbyrået AFP.

Han sier også at det ventes at arbeidsledigheten vil synke med 8,6 prosent. Nå er arbeidsledigheten på 9,3 prosent.

Reduserer underskudd

En journalist studerer det amerikanske budsjettforslaget for 2012

En journalist studerer det amerikanske budsjettforslaget for 2012 i Washington.

Foto: MOLLY RILEY / Reuters

Budsjettet for 2012 vil også redusere USAs underskudd med 1100 milliarder dollar, eller 6.435.000.000.000 kroner, over de neste ti årene.

Obama sa også at grepene i 2012-budsjettet er nødvendige for å få USA tilbake på en god økonomisk sti, og at både demokratene og republikanerne må jobbe sammen for å gjøre mer for å oppnå dette.

– Jeg er overbevist om at de eneste måten vi kan gjøre disse investeringene i framtiden vår er at myndighetene begynner å leve etter evne, sa Obama ifølge CNN.

Det betyr blant annet at det må kuttes kraftig innen helsesektoren og militæret, stans i frie føderale midler.

Afghanistan og Irak

I budsjettet foreslår han å bruke til sammen 671 milliarder dollar på militæret. 110 milliarder dollar på krigføringen i Afghanistan.

Det foreslås også å bruke 16 milliarder dollar i Irak. Det er betydelig mindre enn tidligere ettersom krigførende soldater byttes ut med amerikanske diplomater.

I budsjettene for 2010 og 2011 var de totale kostnadene for krigene i Irak og Afghanistan satt til 160 milliarder dollar.

– En begynnelse

Budsjettet har en forsiktig og varsom snarere enn en dristig og helhetlig tilnærming til å redusere USAs underskudd, og det er et forsøk på å skape enighet mellom de to partiene, skriver avisen The New York Times i en analyse.

Flere økonomer er mer positive til Obamas budsjett enn republikanske ledere.

– Dette er en begynnelse, et skritt i riktig retning, sier Philip Poole, som er sjef for makroinvesteringsstrategier ved HSBC Global Asset Management i London.

– Men det er mye mindre enn Republikanerne ønsket å se. Det er ikke opplagt at dette faktisk blir vedtatt, sier han.

Økonom Peter Dixon ved Commerzbank i London stiller spørsmål ved om det er tilstrekkelig å redusere underskuddet med 1100 milliarder dollar på ti år.

– Det USA trenger for å få budsjettfinansieringen sin i orden, er ganske enkelt vekst. Det er ikke opplagt for meg at regjeringens utgiftstiltak som skal settes i verk, vil bidra noe særlig til å endre utsiktene på kort sikt, sier han.

Dragkamp

Budsjettet Obama la fram mandag, er et forslag til Kongressen og inneholder presidentens viktigste politiske prioriteringer.

Mens Demokratene før valget i fjor høst hadde kontroll over hele Kongressen, er det i dag Republikanerne som kontrollerer Representantenes hus.

Det betyr at budsjettfremleggelsen er starten på en flere måneder lang dragkamp i den folkevalgte forsamlingen om hvordan det til slutt skal bli seende ut.

Dixon tror nettopp denne prosessen vil føre til at budsjettet til slutt blir ganske annerledes enn det som nå legges fram.

USAs budsjettforslag for 2012 blir behørlig fotografert i Washington

USAs budsjettforslag for 2012 blir behørlig fotografert i Washington.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt