NRK Meny
Normal

Obama: Russland må svi

HAAG (NRK): USAs president Barack Obama mener Russland må betale for sine handlinger på Krim. Om noen timer møtes G7-landene for å diskutere om Russland skal utestenges fra G8.

Ukraina stjeler all oppmerksomhet når statslederne fra G7-landene og en rekke andre stater møtes i Haag i dag på et møte om atomsikkerhet. De sju største industrilandene har skviset inn et en times langt møte for å vurdere en felles reaksjon.

– Må stå samlet

Solen skinner og helikoptrene henger over et avstengt område av Haag sentrum der statsledere fra over 50 nasjoner møtes i ettermiddag. Sikkerheten er satt i høysetet. Flere motorveier inn og rundt byen er stengt og all flytrafikk er omdirigert mens F16 jagerfly passer luftrommet over den nederlandske byen.

USAs president Barack Obama, Frankrikes François Hollande, Tysklands Angela Merkel og statsministrene fra både Danmark, Sverige og Norge er blant dem som deltar på det lenge planlagte toppmøtet. Dermed får de en gyllen mulighet til å diskutere Ukraina-konflikten.

– Europa og Amerika står forent i støtten til Ukrainas regjering og Ukrainas befolkning, sa Obama etter samtaler med Nederlands statsminister Mark Rutte, som understreker at Russland nå må betale prisen for sitt brud på folkeretten.

– Vi står sammen om å påtvinge Russland en kostnad for handlingene landet har begått til nå, tilføyde han.

– Vi ser begge på Russlands forsøk på å annektere Krim som et åpenbart brudd på folkeretten, og vi fordømmer disse handlingene på det sterkeste, sa Rutte.

Utestenge Russland permanent

Obama ba om et møte i med G7-landene etter at Russland offisielt annekterte Ukraina i forrige uke.

Et utfall av møtet kan bli at Russland blir utestengt fra G8 permanent. Også den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov og USAs utenriksminister John Kerry skal etter planen diskutere Ukraina-konflikten.

Norges statsminister Erna Solberg skal møte den ukrainske utenriksministeren Andrij Desjtsjytsja i dag.

I går kalte han situasjonen mer eksplosiv enn for en uke siden. Det er usikkert hva han mener etter at Ukraina skal ha trukket alle sine soldater ut av Krim i dag. Norge har fulgt EU i sanksjoner mot enkeltpersoner de mener står ansvarlige for utviklingen på Krim.

Konflikten mellom Russland og vesten blir sett på som en sikkerhetstrussel også i forhold til det toppmøtet egentlig skal handle om. For det første så er samarbeid med atommakten Russland avgjørende i arbeidet med å sikre kjernefysisk materiale.

I tillegg så sender annekteringen signaler om at avtaler ikke er så mye verdt. Ukraina oppga sine atomvåpen i 1994 etter Sovjetunionens fall mot en sikkerhetsgaranti fra Russland og andre permanente medlemmer av FNs sikkerhetsråd. Ukrainas statsminister Arsenij Petrovytsj Jatsenjuk mener Russlands annektering er et dårlig signal å gi til Iran og Nord-Korea: Hvorfor skal de gi opp sine atomvåpen når de ikke vet om avtaler blir holdt?

Statslederne sier samtalene rundt Ukraina ikke vil overskygge toppmøtets agenda som er å hindre at atomavfall havner i feil hender og kan bli brukt av terrorister til å lage såkalte skitne bomber. Men det er få som tror konferansen vil få den dekningen de ønsket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt