Hopp til innhold

Obama: – Overvåkningen har reddet liv

President Barack Obama forsvarte USAs omstridte overvåkningsprogram da han møtte pressen i Berlin, og prøvde å berolige sin tyske kollega.

Merkel og Obama

Barack Obama forsikret den tyske forbundskansleren Angela Merkel om at USA ikke endevender europeiske e-poster under et pressemøte i Berlin onsdag.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Side om side med den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, forsvarte Obama programmet, som blant annet er blitt kraftig kritisert fra europeisk hold.

– Amerikanske spioner endevender ikke e-postene til tyskere, franskmenn og amerikanske statsborgere, forsikret Obama.

Han understreket at det er viktig å finne en balanse mellom ivareta sikkerheten til innbyggerne og å beskytte privatlivet.

– Har reddet flere liv

Ifølge presidenten skal amerikanske sikkerhetsmyndigheter ha avverget over 50 trusler gjennom det omfattende overvåkningsprogrammet.

– Overvåkningen har reddet flere liv, bedyret Obama under pressekonferansen.

Avsløringene som har kommet de siste ukene har blant annet vist at USA har overvåket aktiviteten til brukere av nettjenester levert Microsoft, Google, Facebook, Yahoo, Skype og Apple.

Bekymret

Den tyske forbundskansleren uttrykte på sin side bekymring over det amerikanske overvåkningsprogrammet.

Angela Merkel sa hun forsto behovet for sikkerhet, men etterlyste en bedre balanse slik at vanlige borgeres rettigheter ikke krenkes.

– Det dreier seg om balanse og det å holde ting i perspektiv. Dialogen om dette vil fortsette, sa hun ifølge NTB.

Avviser planer om Syria-innblanding

Obama benyttet også den felles pressekonferansen under Berlin-besøket til å avvise rykter om at en amerikansk intervensjon i Syria er nært forestående.

– Noen av de historiene som har vært ute i offentligheten har blitt litt overdrevne ved at det framstår som om USA er forberedt på å gå «all in» og delta i en ny krig. Det vi ønsker, er å få en slutt på krigen, sa han.

Presidenten gjentok også påstandene om at det er blitt brukt kjemiske våpen i Syria.

– Vi er sikre på at de syriske myndighetene har brukt kjemiske våpen. Russerne er skeptiske, sa han.

Obama er i Tyskland i 24 timer. Det er store forventninger til talen han skal holde foran tusenvis av berlinere foran Brandenburger Tor onsdag ettermiddag.


SISTE NYTT

Siste nytt