– Vi ønsker ikke en ny Irak-krig

Barack Obama sier at over 40 land har tilbudt seg å hjelpe til i koalisjonen mot Den islamske staten (IS). Han understreker at USA ikke er interessert i en krig på bakken i Irak.

Obama Barack Obama

USAs president Barack Obama var tydelig på at de amerikanske styrkene som er sendt til Irak driver ikke og skal ikke drive krigshandlinger på bakken.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Obama talte i kveld på USAs sentralkommando om USAs og andres lands bidrag i kampen mot Den islamske stat.

Han understreket to ting: Dette er ikke et krigsoppdrag, og USA skal ikke kjempe alene.

– Jeg vil være klar: De amerikanske styrkene som er sendt til Irak driver ikke og skal ikke drive krigshandlinger på bakken, sa Obama i sin tale.

– 40 land vil bidra

Han var tydelig at han ikke vil ha en ny Irak-krig med soldater på bakken i Irak.

– Dette vil ikke være USA sin kamp alene. Over 40 land har tilbudt seg å hjelpe til i koalisjonen mot IS, sa han videre.

Beskjeden fra Obama kommer dagen etter at USAs forsvarssjef, general Matrin Dempsey, lot døren stå åpen for å la amerikanske soldater delta i operasjoner på bakken i kampen mot IS.

– For å være klar, hvis vi når et punkt der jeg tror at våre rådgivere bør følge irakiske soldater i angrep mot spesifikke ISIL-mål, vil jeg anbefale det til presidenten, sa Dempsey.

Spesialsoldater

President Barack Obama har gjentatte ganger sagt at det er uaktuelt å sette inn amerikanske bakkestyrker i Irak, men samtidig antar eksperter at USA vil bruke spesialsoldater i særskilte operasjoner, blant annet til rekognosering i forkant av angrep.

USA avslo raskt en anmodning fra det syriske regimet og president Bashar al-Assad om et samarbeid om å knekke IS. USA anser Assad for å være en del av årsaken til at militante ekstremister som IS har fått fotfeste i Syria.

Chuck Hagel og Martin Dempsey

Forsvarsminister Chuck Hagel og forsvarssjef Martin Dempsey ble avbrutt av en demonstrant under gårsdagens høring om IS.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt