Obama: – Har åpnet en ny vei mot en tryggere verden

Både USAs president Barack Obama og hans iranske kollega Hassan Rouhani menner atomavtalen mellom Iran og verdens stormakter er et positivt og viktig steg for verdensfreden.

Barack Obama

Den amerikanske presidenten Barack Obama innkalte pressen klokken 22.30 lørdag kveld. Han mener atomavtalen hindrer Irans vei mot en atombombe, men legger til at mange utfordringer gjenstår.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

– Det er et viktig første steg, sier president Barack Obama.

Han påpeker at det er første gang på ti år Iran har gått med på å stanse deler av atomprogrammet og viser til det diplomatiske vinduet som åpnet seg da Iran fikk en ny president i sommer.

– Dette har åpnet en ny vei mot en tryggere verden, en fremtid hvor vi kan være sikre på at Irans atomprogram er fredelig, og at det ikke kan lage atomvåpen, sier den amerikanske presidenten.

Han møtte pressen like etter at det ble klart at Iran og de seks stormaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland hadde blitt enige om en avtale med Iran om landets atomprogram.

Avtalen gjelder i seks måneder, mens man forhandler om en omfattende avtale.

– Avskjærer de mest sannsynlige veiene til en bombe

Obama lover å jobbe med Kongressen på veien mot en mer langsiktig avtale med Iran, men indikerer også at han kan være villig til å motsette seg nye sanksjoner mot Iran på kort sikt fordi de kan «avspore dette lovende første steget».

– Jeg har et ansvar for å forsøke å løse våre uenigheter på en fredelig måte, snarere enn å haste mot en konflikt, sier Obama.

Han gjør det likevel klart at dersom Iran ikke oppfyller sin del av avtalen, skrus pengekranen raskt igjen. USA har tilbudt Iran begrenset hjelp, et lite pusterom fra de strenge økonomiske straffetiltakene.

– Da stanser vi hjelpen og øker presset, sier Obama.

Han må forsøke å overbevise kritikerne hjemme, men også i Israel, som allerede har kritisert avtalen.

– Vi har oppnådd viktige begrensninger som hjelper til å hindre Iran fra å bygge atomvåpen, sier Obama.

– For å si det enkelt: Den avskjærer de mest sannsynlige veiene til en bombe.

Presidenten sier at veien framover ikke blir lett og at mange utfordringer gjenstår, men at Iran nå har mulighet til å bli en del av det internasjonale samfunnet igjen.

I Washington er svaret fra kongressmedlemmene foreløpig mer avventende og positivt.

Den innflytelsesrike republikanske senatoren Lindsey Graham sier at Kongressen trolig ikke vil gå for å få nye Iran-sanksjoner innført i perioden avtalen gjelder.

Hassan Rouhani

Irans president Hassan Rouhani sier Iran har en sterk vilje til å innlede videre samtaler.

Foto: John Minchillo / Ap

– Hvis Iran lever opp til visse krav, vil de aldri bli innført i det hele tatt, sier Graham.

Rouhani: – Tjener regionen og den globale freden

Irans president Hassan Rouhani mener atomavtalen er positiv både for verdensfreden og for regionen.

– Denne avtalen tjener alle landene i regionen og den globale freden, sier Rouhani i et brev til Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei.

– Irans kjernefysiske rettigheter og rett til anrikning ble anerkjent av verdensmaktene, sier Rouhani, som også fremholder at Irans anrikningsaktiviteter vil fortsette nærmest som tidligere.

At samtalene om en avtale om Irans omstridte atomprogram lyktes, skyldtes de retningslinjene Khamenei staket ut, ifølge Rouhani.

Også Khamenei hyllet søndag avtalen.

Rouhani sier samtaler om en omfattende og varig avtale vil starte umiddelbart. Iran har en sterk vilje til å innlede slike samtaler, forklarer han.

– Ingen tapte

Også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hyller avtalen.

– Ingen tapte, alle endte opp som vinnere, sier Lavrov etter maratonforhandlingene i Geneve.

SISTE NYTT

Siste nytt