NRK Meny
Normal

Obama: Ingen vinnere etter budsjettkrisa

USAs president Barack Obama mener de siste 16 dagers budsjett-spetakkel har ødelagt USAs troverdighet i verden.

Barack Obama dagen etter han signerte budsjettavtalen

Det var en til tider oppgitt Barack Obama som holdt pressekonferanse noen timer etter at han hadde signert det nye budsjettet.

Foto: JASON REED / Reuters

I dag signerte Obama papirene som åpner for at USA kan ta opp mer lån. Dermed kan USA og verden nok en gang puste lettet ut. Det ble ingen ny finanskrise.

Budsjettforliket i USA er tema i kveldens Urix på NRK2 klokken 22.10.

Oppgitte amerikanere

I over to uker har flere hundre tusen statsansatte vært permittert. Nå er de tilbake på jobb, og gjeldstaket er midlertidig hevet.

– Det er ingen vinnere etter denne budsjettkrisa, sa Obama på sin første pressekonferanse etter at løsningen var et faktum, før han la til:

– Dette har vært fullstendig unødvendig og amerikanerne er nå helt oppgitt over sine politikere i Washington. For det er ikke slik at man ikke kan finne løsninger selv om man er uenig. Vi må alltid søke kompromisser og forsøke å komme hverandre i møte, sa Obama med et klart og tydelig spark til de gruppene i det Republikanske partiet som lenge blokkerte en åpen avstemming i Representantenes hus.

Svekket troverdighet

Men den nye avtalen er bare en midlertidig løsning. Kredittvurderingsbyrået Fitch har regnet seg fram til at statsapparatet bare kan driftes fram til 15. januar med den nye avtalen, og at staten bare har fått tilgang til å låne mer penger fram til 7. februar 2014.

Da er det duket for nye forhandlinger og tautrekkinger mellom det demokratiske flertallet i Senatet og det republikanske flertallet i Representantenes hus.

Obama fastholdt at tiltroen og kredittverdigheten til USA er urokket. Men innrømmet at den politiske krisen har oppmuntret USAs fiender og gjort landets venner deprimerte.

– Trolig har ingenting gjort mer skade på vår troverdighet i verden og blant våre venner enn dette spetakkelet vi har vært vitner til de siste ukene.

Takket de permitterte

Mange eksperter har lansert republikanerne og spesielt senator Ted Cruz fra Texas som krisen store tapere. Senatoren fra Texas er en innbitt motstander av Obamas nye helsereform og har blitt beskyldt for å lede budsjettkrigen mot Demokratene i et desperat forsøk på å stanse reformen som allerede er vedtatt.

Det ble til slutt John Boehner som åpnet for løsningen ved å godta en avstamming, før han la til at hans republikanske partifeller vil fortsette kampen mot helsereformen og for økonomisk ansvarlighet, men på en annen måte enn gjennom budsjettet.

Talen til Obama, som varte i 15 minutter, ble avsluttet med at Obama rettet en spesiell takk til alle de som de siste to ukene har vært permittert.

– Jeg har et enkelt budskap til de som har blitt permittert: Takk skal dere har og velkommen tilbake. Dere gjør en viktig jobb, ikke la noen si noe annet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt