Hopp til innhold

Obama: – Villig til å forhandle med Nord-Korea

Både den amerikanske og den sørkoreanske presidenten setter døren på gløtt for forhandlinger med Nord-Korea, men kun dersom Pyongyang tar det første steget.

Sør-Koreas president Park Geun-hye og USAs president Barack Obama

Sør-Koreas president Park Geun-hye og USAs president Barack Obama hevder at de er klare for forhandlinger, så snart Nord-Korea viser vilje til å legge ned atomprogrammet.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Lederne av Sør-Korea og USA serverte både trusler og oppmuntring til Nord-Korea i en felles pressekonferanse i Washington i dag.

– På det tidspunktet Pyongyang sier at: «Vi er interessert i å se at sanksjonene heves, at forbindelsene forbedres, og vi er klare for seriøse samtaler om nedrustning av atomvåpen», så er det riktig å si at vi kommer til å være der, ved bordet, sa USAs president Barack Obama.

Han talte etter møtet med Sør-Koreas president Park Geun-hye, som besøker sin nære allierte USA.

Men Obama sa at mens Iran har hatt vilje til å ha «seriøse samtaler» om muligheten for å gi opp utviklingen av atomvåpen, så hadde han ikke sett noen signaler på at Nord-Korea er innstilt på det samme.

– Vil få konsekvenser

Nord-Korea har utført tre atomtester siden 2006 og har utviklet en mobil ballistisk rakett som potensielt kan nå USA.

Situasjonen var i sommer svært spent på grensa mellom Nord- og Sør-Korea. Man mistenkte at Nord-Korea planla en ny rakettoppskyting eller en atomtest.

I en felles uttalelse etter toppmøtet i Washington heter det fra USA og Sør-Korea at dersom Nord-Korea gjør alvor av slike planer, «så vil det få konsekvenser, og det kan bli bedt om alvorlige tiltak fra FNs sikkerhetsråd».

Spenningen i sommer ble utløst av at to sørkoreanske soldater ble såret av landminer i den demilitariserte sonen. Seoul krevde en unnskyldning fra Nord-Korea, samt gjenopptok propagandasendinger over grensen.

Gjenopptar treff

Etter intense forhandlinger fikk Seoul en beklagelse for hendelsen, uten at Nord-Korea tok ansvar for at det hadde skjedd.

De to landene er siden blitt enige om å gjenoppta treff mellom slektninger som havnet på hver sin side av grensen i Koreakrigen.

Sør- og Nord-Korea er teknisk sett fremdeles i krig, ettersom Koreakrigen ikke endte med en fredsavtale, men i en våpenhvile.

SISTE NYTT

Siste nytt