Obama: – Vi har kjempet oss tilbake

Barack Obama takket «historiens beste valgkampteam» og alle amerikanere, også dem som stemte på motstanderen Mitt Romney, da han møtte Demokratenes valgvake som gjenvalgt president. Da kom han også med en kjærlighetserklæring til kona Michelle.

Se hele talen Obama holdt etter at det var klart at han hadde vunnet presidentvalget. Talen er på 21 minutter.

Barack Obama takket alle de amerikanske velgerne i sin seierstale.

Mens Stevie Wonders «Signed, Sealed an Delievered - I'm Yours» runget ut av høytalerne, møtte Barack Obama, kona Michelle og døtrene Sasha og Malia Demokratenes valgvake i Chicago to og en halv time etter at det ble klart at familien skal bo i Det hvite hus også de fire neste årene.

Obama-familien vinket til tilhengerne og holdt tommelen opp, og jubelen ville ingen ende ta. Takfaste rop om «four more years» møtte presidenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barack Obama

Barack Obama ble hyllet av sine egne etter å ha blitt gjenvalgt som USAs president.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

– Det beste er i vente

– Oppgaven om å perfeksjonere vår union fortsetter. Og den fortsetter på grunn av dere. Dere har vist en innsats som løftet vårt land, og det er troen på at hver og en av oss kan følge våre drømmer, samtidig som vi er én familie. Vi faller og reiser oss igjen sammen, sa Obama.

– I dette valget har dere, det amerikanske folk, minnet oss om at vår jobb har vært hard. Vi har kjempet oss tilbake. Og vi vet i hjertene våre at det beste for USA fremdeles er i vente.

Da Barack Obama ble valgt til amerikansk president for fire år siden, understreket han at han ville være alle amerikaneres president, også dem som ikke stemte på ham.

Da han møtte sine egne støttespillere, takket han også dem som hadde stemt på motstanderen Mitt Romney.

– Jeg vil takke hver amerikaner som deltok i dette valget, enten dere stemte for aller første gang, eller ventet i kø veldig lenge. Forresten, det må vi gjøre noe med, sa Obama til jubel.

Michelle og Barack Obama

Michelle Obama slo armene rundt ektemannen etter at han hadde holdt sin seierstale.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

– Jeg vil takke dere enten dere holdt et Obama-skilt eller et Romney-skilt. Uansett lot dere deres stemme bli hørt.

Obama takket samtidig Mitt Romney for en tøff, men ærlig valgkamp.

– Michelle, jeg har aldri elsket deg høyere

Det var ikke bare velgerne som sto på Obamas takkeliste. «Verdens beste valgkampteam» og også visepresidenten og familien ble trukket frem av presidenten.

– Jeg vil takke min venn og samarbeidspartner de siste fire årene, den beste visepresidenten noen kan håpe på, Joe Biden.

– Og jeg ville ikke vært mannen jeg er i dag, uten kvinnen som gikk med på å gifte seg med meg for 20 år siden. La meg si dette offentlig: Michelle, jeg har aldri elsket deg høyere. Jeg har aldri vært stoltere av å se resten av Amerika forelske seg i deg som nasjonens førstedame, sa Obama til stormende applaus.

– Sasha og Malia, dere er i ferd med å vokse opp til å bli to sterke, smarte og vakre kvinner, akkurat som deres mor. Jeg er så stolt av dere. Men jeg tror jeg må si at én hund er nok, sa han, noe som vakte latter i salen.

Da Barack Obama holdt sin forrige seierstale etter presidentvalget i 2008, røpet han at han hadde lovet døtrene en hund dersom de skulle flytte til Det hvite hus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barack Obama og familien

Den gjenvalgte presidenten takket familien, kona Michelle og døtrene Sasha og Malia.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

– Har aldri vært mer stolt av Amerika

I årets takketale, som varte fire ganger så lenge som den tapende kandidaten Romneys tale, sa Obama blant annet at han aldri har hatt større håp for USA enn han har nå.

– I natt var vi med og bestemte vår skjebne, sa han til alle som hadde møtt fram for å høre seierstalen.

– Jeg har aldri vært mer stolt av Amerika, fortsatte han

Men Obama minnet også om at det er tøffe tak som venter ham i den andre perioden i Det hvite hus.

– Vi må gjøre kompromisser, sa han og la vekt på at det vil bli nødvendig å samarbeide, ikke minst med republikanerne og Mitt Romney.

– Jeg må snakke med Romney om hvordan vi kan samarbeide for å bringe landet fremover, sa han.

Obama understreket også at han var stolt over å ha ledet USA som president.

– Det spiller ingen rolle om man er hvit, spansktalende, homofil eller heterofil. Det finnes ingen blå eller røde stater. Vi er, og kommer alltid til å forbli, Amerikas forente stater, sa Obama.

SISTE NYTT

Siste nytt