Obama: – Trump støttet et sterkt Nato

President Barack Obama sier han vil fortsette sin utenriks- og sikkerhetspolitikk så lenge han er president.

President Barack Obama

President Barack Obama under sin første pressekonferanse etter valget i forrige uke.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– Det er en president ad gangen og derfor skal jeg fortsette arbeidet med internasjonal sikkerhet på min utenlandstur.

Det sa president Barack Obama da han i dag holdt sin første pressekonferanse etter tirsdagens valg.

Obama holdt pressekonferansen bare timer før han legger ut på sin siste utenlandstur som president.

– Vi skal sørge for at vi avslutter det vi begynte på. Mitt mål i januar er at USA står i en sterkest mulig posisjon slik at Trump kan bygge videre på dette, sa Obama.

Han skal blant annet møte lederne i Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Kina under besøket som omfatter Hellas, Tyskland og Peru.

– Jeg ser fram til først å besøke Hellas, så Tyskland der jeg skal møte Angela Merkel. Tyskland har trolig vært vår nærmeste partner disse årene, sa Obama.

President Barack Obama

President Barack Obama på vei inn til mandagens pressekonferanse.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Støttet sterkt Nato

Obama sa også at Donald Trump i et møte med ham forrige torsdag hadde sagt at han støttet et sterkt Nato.

Han sa også at USA bestod av mer enn en person og at politikken ble skapt som et felles resultat av arbeid som kommer fra utallige instanser, som diplomater, etterretning og militærledere.

Dette er en tid med store endringer i verden, men Amerika har alltid vært en stolpe av styrke og et lys av håp for folk over hele kloden. Og det er det vi må fortsette å være, sa Obama.

Sa seg stolt over landets tilstand

Obama understreket viktigheten av å få til en god overgang til den nye administrasjonen og vil være i kontakt med Trumps rådgivere om å få til en god overgang mens han er på reise.

– Det er ikke noe grunnloven krever, men det er normer som vi følger i vårt demokrati. Det er en del av det som gjør at dette landet fungerer. Så lenge jeg er president, skal vi opprettholde denne normen, sa Obama

Presidenten viste til situasjonen da han tok over for snart åtte år siden, da USA var i midten av en finanskrise, og sa at det var mindre kritisk for Trump når han nå overtar.

– Jeg har sagt til min stab at vi skal være stolte av å kunne overlate bilen i god stand når vi overleverer nøklene, sa Obama.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt