NRK Meny
Normal

Obama: – Mulig at det var bombe om bord

USAs president Barack Obama sier de «ser veldig alvorlig på at det kan ha vært en bombe om bord» på det russiske flyet som styrtet i Egypt.

USA-OBAMA/ President Barack Obama delivers remarks at the event to celebrate the 50th anniversary of the National Foundation on the Arts

MULIG BOMBE: USAs president Barack Obama sa at det ikke var umulig at en bombe var plassert om bord på det russiske flyet.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Torsdag kveld kom Obama sin første kommentar til teorien om at en bombe om bord var trolig årsak til at det russiske flyet styrtet på Sinaihalvøya.

– Vi ser veldig alvorlig på at det kan ha vært en bombe om bord, sa Obama til den Seattle-baserte radiokanalen KIRO og fortsatte:

– Vi kommer til å bruke mye tid på å sørge for at våre egne etterforskere og etterretningstjeneste finner ut hva som har skjedd, før vi kommer med endelige uttalelser. Men det er absolutt mulig at det var en bombe om bord.

– Plasserte bombe i lasterommet

Torsdag sa også kongressmedlem Michael McFaul, som leder komiteen for innenlandsk sikkerhet, at informasjonen tyder på at Den islamske staten (IS) plasserte en bombe om bord på flyet. 224 mennesker om bord døde.

Den britiske statsministeren David Cameron sier at det er «høyst sannsynlig» at det var en bombe om bord på flyet.

Ifølge britiske etterforskere ble bomben plassert i lasterommet før flyet tok av, melder BBC. Verken USA eller Storbritannia deltar i etterforskningen, som ledes av Egypt og Russland.

Russiske og egyptiske myndigheter sier det ikke har kommet fram noe som tyder på at det var en bombe om bord i flyet som styrtet i Sinai.

Terrorforsker Magnus Ranstorp tror Russland vil svare på en brutal måte dersom det stemmer at IS sprengte passasjerflyet.

Russisk fly styrtet i Sinai i Egypt 31. oktober 2015

224 DØDE: Et russisk fly på vei fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg styrtet 31. oktober på Sinaihalvøya. 224 mennesker om bord døde.

Foto: MAXIM GRIGORYEV / Afp

– USA vurderer skjerpet sikkerhet på flyplasser

I kjølvannet av flyulykken er det ventet at USA vil kreve strengere sikkerhet ved flyplasser som har direkte flyginger til USA, melder ABC News.

TV-selskapet siterer offisielle amerikanske luftfartsmyndigheter og melder at et slikt krav kan komme allerede fredag, skriver NTB.

Samtidig diskuteres det å bedre kontrollen av bagasjen ved de største innenlandske flyplassene i USA. Det kan bli aktuelt å sammenligne bagasje med passasjerlistene før flyene får ta av, melder amerikanske medier.

Den amerikanske sikkerhetsmyndigheten Homeland Security vil ikke kommentere opplysningene.

Et egyptisk militærhelikopter flyr over vraket

FLYVRAKET: Et egyptisk militærhelikopter flyr over vraket av det russiske flyet som styrtet på Sinaihalvøya i helgen.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Tilbakeviser dårlig sikkerhet

Egypt insisterer på at sikkerheten ved landets flyplasser følger internasjonale standarder, til tross for økt bekymring for bombeteorien.

– Alle egyptiske flyplasser følger internasjonale standarder for sikkerhet, sa Egypts minister for sivil luftfart, Hossam Kamal.

Torsdag innstilte SAS flyvningene til Sharm el-Sheik, som ulykkesflyet tok av fra. SAS har kun én avgang i uken mellom Skandinavia og Sharm el-Sheikh, og det er dermed kommende lørdags flygning som innstilles.

Også Lufthansas flyselskaper Eurowings og Edelweiss stanser flyvningene til Sharm el-Sheikh inntil videre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt